planimetria
gtxxx47: W trójkącie ostrokątnym ABC z wierzchołka C poprowadzono wysokość CD
przecinającą bok AB w punkcie D.
Okrąg O1 o średnicy AD przecina bok AC w punkcie E różnym od A.
Okrąg O2 o średnicy BD przecina bok BC w punkcie F różnym od B.
Proste EF i AB przecinają się w punkcie P.
Wykaż, że czworokąt CEDF można wpisać w okrąg.
Wykaż, że |PA|∙|PB|=|PD|2.
4 lip 13:12
.:
a gdzie są środki tych okręgów
4 lip 13:52
Eta:

1/ Kąty wpisane oparte na średnicach AD i DB mają miary po 90
o
to kąty DEC i DFC czworokąta DECF też mają miary po90
o
to sumy miar kątów przeciwległych w czworokącie DECF mają po 180
o
więc na czworokącie DECF da się opisać okrąg.
c.n.w.
2/ teza : |PA|*|PB|=|PD|
2
z tw. o siecznych : |PA|*|PB|=|PE|*|PF|
i z tw. o stycznej i siecznej : |PE|*|PF=|PD|
2
więc |PA|*|PB|=|PD|
2
c.n.w.
Wreduśny : a gdzie niby są środki (skoro AD i DB to średnice )
4 lip 20:26
V. : Który okrag przecinasz siecznymi?
6 lip 13:33
Mila:
wg mnie tw. o siecznych : |PA|*|PB|=|PE|*|PF| jest zastosowane
do okręgu opisanego na czworokącie ABFE.
Trzeba wykazać , że |∡ABF|+|∡AEF|=180o.
Czy Eta miała inny pomysł?
6 lip 23:41
Eta:
W okręgu opisanym na czworokącie AEFB sieczne to: AB i EF
Wykazuję, że na czworokącie AEFB też można opisać okrąg
( nie rysuję ponownie rys. bo źle się zaznacza greckie litery )
Wyjaśniam :
|∡EAB|=α = |∡CDE|
i |∡CDE|= |∡CFE|=α −− jako kąty wpisane (w czarnym okręgu) oparte na łuku CE
więc |∡BFE|= 180
o−α
zatem suma katów przeciwległych w czworokącie AEFB jest równa 180
o
a to oznacza ,że na czworokacie ABFE też można opisać okrąg
więc z tw. o siecznych w tymże okręgu masz to
co zapisałam poprzednio:
i po ptokach
7 lip 16:17
gtxxx47: dzięki
9 lip 15:06