Niech x1 i x2 beda pierwiastkami równania x2+kx+1=0
Znależc wszystkie wartości k dla których zachodzi nierówność
| x1 | x2 | |||
( | )2+( | )2>1 | ||
| x2 | x1 |
| x1 | x2 | |||
( | )2+( | )2 | ||
| x2 | x1 |
| x12 | x22 | ||
+ | |||
| x22 | x12 |
| x14+x24 | |
| x22*x12 |
| 4+2√3 | ||
k2= | =2+√3>0 | |
| 2 |
| 1 | ||
eeeeechhhh ... pamiętasz może taką nierówność: a + | > 2 ![]() | |
| a |
| x1 | ||
a = ( | )2 ≥ 0 | |
| x2 |
| 1 | ||
a + | > 1 | |
| a |
| 1 | ||
a + | > 2 >1 | |
| a |
).
1. Δ ≥ 0
Δ = k2 − 4 = (k−2)(k+2) −−−> dla k ∊ R \ (−2;2)
Nie chce mi się szukać u Ciebie błędów, bo zrobiłeś 'toporne' podejście do problemu.
Ale zauważ, że wyszło Ci m.in. k=0.
Niech k=0
Wtedy mamy równanie: x2+1 = 0 −−−> znajdź mi tu rozwiązania
a całe Twoje obliczenia, które zrobiłeś ... ja ująłem w:
| 1 | ||
"wiemy, że a + | > 2 dla dowolnego 'a' ... | |
| a |
| 1 | ||
to tym bardziej dla dowolnego 'a' będzie a + | > 1" | |
| a |