Wyrażenie
Erche:
| | 2x2 | |
Mamy takie wyrażenie |
| . |
| | x−√8−2x−x2 | |
Zbadac dla jakich x ma ono sens liczbowy .
| | x+4 | |
Uwzględnić związek √ |
| =t |
| | 2−x | |
Wyrazic wartośśc tego wyrazenia tylko w zleżności od t
Musimy mieć
1)−x
2−2x+8≥0
oraz
2) x−
√−x2−2x+8≠0
To juz mam policzone
| | −1−√17 | | −1−√17 | | −1+√17 | | −1+√17 | |
wyszło mi x∊[−4, |
| )U( |
| , |
| )U( |
| .2] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
A jak uwzględnic ten związek?
W odpowiedzi mam
Wartośc wyrazenia w zalezności od t
3 lip 23:16
Erche:
Jeszcze takie zadanie
| | x−2 | |
dane jest wyrażenie W= |
| |
| | √x2−3x+2 | |
Za pomoca związku
√x2−3x+2=x+t przedstawić wartość wyrazenia w zależności od t
Podać wynik w najprostszej postaci
Odpowiedz jest taka
4 lip 00:18
.:
1. 8−2x−x
2 = 9 − (x+1)
2 = (4+x)(2−x) −−−> x ∊ [−4; 2] okey ... masz dobrze
| | −1−√17 | |
ale już na pierwszy rzut oka drugą część źle zrobiłeś −−−> wywaliłeś x = |
| |
| | 2 | |
<0 <−−− warum

przecież ujemna −
√nieujemna ≠ 0 , nieprawdaż

4 lip 01:20
.:
co do drugiego zadania:
'od dupy strony' spójrzmy na to:
t =
√(x−1)(x−2) − x
t+2 =
√(x−1)(x−2) − (x−2) =
√x−2 *[
√x−1 −
√x−2 ]
t+1 =
√(x−1)(x−2) − (x−1) =
√x−1 *[
√x−2 −
√x−1 ]
| | t+2 | | √x−2 | | x−2 | | x−2 | |
− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | t+1 | | √x−1 | | √(x−1)(x−2) | | √x2−3x+2 | |
i widząc 'drogę od dupy strony' robimy to tym razem 'od ust'
4 lip 01:41
Erche:
Sprawdziłem teraz w odpowiedzi i tak jest .
Może jest tam bład i ja tez zrobiłem . Jutro ponownie sprawdze .
Dzięki ze zwróciłes uwagę
4 lip 01:44
12latek:
Do kwadratu
x2 − 3x + 2 = (x + t)2
x2 − 3x + 2 = x2 + 2xt + t2
−3x + 2 = 2xt + t2
2 − t2 = x(2t + 3)
x = (2 − t2) / (2t + 3)
Podstawiamy x
x − 2 = (2 − t2) / (2t + 3) − 2
x − 2 = (2 − t2 − 4t − 6) / (2t + 3)
x − 2 = (−t2 − 4t − 4) / (2t + 3)
x − 2 = −(t + 2)2 / (2t + 3)
Podstawiamy x
x + t = (2 − t2) / (2t + 3) + t
x + t = (2 − t2 + 2t2 + 3t) / (2t + 3)
x + t = (t2 + 3t + 2) / (2t + 3)
x + t = (t + 1)(t + 2) / (2t + 3)
W = [−(t + 2)2 / (2t + 3)] / [(t + 1)(t + 2) / (2t + 3)]
W = −(t + 2) / (t + 1)
Wynik w najprostszej postaci:
W = −(t + 2) / (t + 1)
4 lip 08:18
Erche:
Zarąbiście

A ten z pierwszego postu?
4 lip 10:24
12latek: t2 = (x+4)/(2−x)
t2(2−x) = x+4
2t2 − t2x = x+4
x{1+t2} = 2t2 − 4
x = 2{t2−2}/{t2+1}
√8−2x−x2 = √(2−x)(x+4)
= √(2−x)2t2
= t{2−x}
2−x = 6/{t2+1}
√8−2x−x2 = 6t/{t2+1}
2x2 = 8{t2−2}2/{t2+1}2
x − √8−2x−x2 = 2{t2−3t−2}/{t2+1}
Wynik:
4{t2−2}2 / {{t2+1}{t2−3t−2}}
4 lip 11:21
Erche:
Śliczne dzięki za pomoc
4 lip 12:28