Kule i woda
Erche:
Dno naczynia jest poziome Naczynie ma kształt walca o promieniu podstawy równym (a)
Do naczynia włożono kulkę metalową o promieniu (r)i nalano tyle wody że jej powierzchnia jest
styczna do tej kuli.
1
*) Wykaż że przy niezmienionęj ilości wody można by do tego naczynia włożyć kulkę o pewnym
promieniu r
1≠rtakim że warunki zadania były by też spełnione.
| | r | |
2*) Dla jakich wartości stosunku |
| jest r1>r? |
| | a | |
3 lip 17:41
J:
Wrzuć na AI to Ci rozwiąże
Kto by się katował rachunkami
3 lip 19:02
Erche:
Az takie ciężkie są?
3 lip 19:07
J:
To są zadania ze zbiorków sprzed pół wieku
Powodzenia
3 lip 19:11
.:
V −−− objętość samej wody
zróbmy funkcję V(r) z parametrem 'a'. Oczywiście a>0 oraz r>0.
| | a√2 | |
V'(r) = 2πa2 − 4πr2 = 2π(a2 − 2r2) −−−> punkt krytyczny r = |
| |
| | 2 | |
| | a√2 | |
V''(r) = 8πr −−−> punkt krytyczny r = 0 −−−> dla r = |
| funkcja V(r) przyjmuje |
| | 2 | |
ekstremum lokalne
To pokazuje, że ISTNIEJĄ takie r ≠ r
1, że V(r) = V(r
1) ... ale:
To nie oznacza, że dla DOWOLNEGO r istnieje takie r
1, że V(r) = V(r
1)
Ponieważ:
V(0) = 0
| | a√2 | | 2 | |
czyli dla r < ra < |
| , gdzie V(ra) = |
| πa3 nie będzie istniało takie r1. |
| | 2 | | 3 | |
| | a√2 | |
dodatkowo, dla r = |
| także takie r1 nie będzie istniało. |
| | 2 | |
O ile to zadanie nie miało wcześniej jakiś podpunktów, z których wynika, że r NIE JEST (ale o
tym nie zostaliśmy tutaj poinformowani) w którymś z tych dwóch przypadków, to teza z (1*) jest
tutaj obalona
| | √3−1 | |
PS. możesz wyliczyć dodatkowo, że ra = |
| a |
| | 2 | |
3 lip 20:08
.:
a co do (2*).
pierwsza to granica dla której w ogóle to r
1 będzie istnieć
drugą wskazuje ekstremum lokalne funkcji V(r)
3 lip 20:11
Erche:
Dobrze. Dziękuje za pomoc
3 lip 22:06