liczba całkowita
Erche:
Podaj największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność n<
√27n−8−1
Wszystkie obliczenia wykonaj z taka dokładnością jak jest niezbędna
Warunek istnienia rozwiązania
27n−8≥0
| | 8 | |
n+1<√27n−8 i (n∊Z i n≥ |
| ) wtedy n+1>0 musi byc |
| | 27 | |
n+1<
√27n−8 /
2
(n+1)
2<27n−8
n
2+2n+1<27n−8
n
2−25n+9<0 Założenie n
1<n<n
2
Δ=625−36=589
√Δ=
√589≈24,269
| | 25−√589 | |
n1= |
| =0,3655 0<0,3655<1 |
| | 2 | |
lub
| | 25+√589 | |
n2= |
| =24,6345 24<24,6345<25 |
| | 2 | |
Szukana największa liczba całkowita to n=24
3 lip 17:29
.:
bez liczenia Δ, ale szacując:
n2 − 25n + 9 < 0 −−−> jeśli n=25 to 252 > 252 − 9 −−−> czyli n<25
dla n= 24 −> 242 − 25*24 + 9 = 24*(−1) + 9 < 0
ewentualnie z deltą ... ale oszacować 24 < √Δ < 25
3 lip 19:50