Trójkat
Erche:

Na razie ostatnie zadanie z funkcji kwadratowej
Połowa obwodu trójkąta prostokątnego jest równa (p)
Środkowa przeciwprostokątnej jest równa (m) . Oblicz przyprostokątne
Podaj warunki rozwiązalności zadania
{x+y+2m=2p
x
2+y
2=(2m)
2
{x+y+2m=2p
{x
2+y
2=4m
2
musi też być
| | 1 | |
x>0 y>0 i m∊(0, |
| p) (mam w podpowiedzi taki warunek na m ale jak go obliczyć?) |
| | 2 | |
y=2p−2m−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2+(2p−2m−x)
2=4m
2
x
2+4p
2+4m
2+x
2−8pm−4px+4mx=4m
2
2x
2−4px+4mx+4p
2−8pm=0
2x
2+(4m−4p)x+4p
2−8pm=0
a=2 b=4m−4p c=4p
2−8pm
Δ=(4m−4p)
2−4*2(4p
2−8pm)
Δ=16m
2−32mp+16p
2−32p
2+64mp
Δ=16m
2+32mp−16p
2 /:16
Δ=m
2+2mp−p
2
Jak dalej ?
3 lip 11:39
ite:

x i y muszą być liczbami dodatnimi, ale nie mogą być dowolnie duże. Najłatwiej jest ustalić,
jaka wartość je ogranicza z góry, jeśli się spojrzy na sytuacje skrajne, czyli jeden bok
bardzo skrócony, drugi wydłużony.
| | p | |
Żeby zobaczyć, z czego wynika warunek m∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
| | p | |
najłatwiej zapisać tę zależność za pomocą nierówności 0<m< |
| |
| | 2 | |
i przekształcić 0<2m<p
Wtedy widać, że przeciwprostokątna (na długość 2m) nie może być większa od połowy obwodu − coś
musi "zostać" na pozostałe boki : ), tak jak na rysunku.
3 lip 12:24
Erche:
OK
3 lip 12:53
Erche:
Jak możesz tom proszę o pomoc dalszych obliczeniach . Dzieki
3 lip 13:19
ite:
Zadanie będzie miało rozwiązania (=będzie można obliczyć przyprostokątne),
jeśli równanie 2x
2+(4m−4p)x+4p
2−8pm=0 będzie mieć przynajmniej jedno rozwiązanie spełniające
warunek 0<x<2m.
| | b | |
Czyli Δ=0 i xo=− |
| spełni warunek 0<x<2m lub |
| | 2a | |
Δ>0 i przynajmniej jedno z rozwiązań spełni warunek 0<x<2m .
→Przekształciłabym
Δ=m
2+2mp−p
2=m
2+2mp+p
2−2*p
2=(m+p)
2−2*p
2=(m+p)
2−(
√2*p)
2=
=[(m+p)−(
√2*p)][(m+p)+(
√2*p)]=(m+p−
√2*p)(m+p+
√2*p)
→Sprawdzając, czy istnieje przynajmniej jedno rozwiązanie dodatnie skorzystałabym ze wzorów
Viete'a .
3 lip 15:49
Erche:
ite zrobiłem Dziękuję
3 lip 16:59