W trójkącie ABC kąt C jest 90o ,AC=b i BC=a M∊BC
MB jest średnią arytmetyczną AM i MC .
Podaj warunek rozwiązalności zadania i liczbę rozwiązań
AM=y
MC=x
MB=a−x
a>0 b>0 i x>0
| y+x | ||
{ | =a−x | |
| 2 |
| 2 | ||
b2+x2=(2a−3x)2 i musi być 2a−3x>0 to 2a>3x to 3x<2a to x< | a ale jest x>0 | |
| 3 |
| 2 | ||
to x∊(0, | a) | |
| 3 |
| 12a−4√a2+2b2 | ||
x1= | ||
| 16 |
| 3a−√a2+b2 | 2 | |||
x1=/div> | i 0<x< | a | ||
| 4 | 3 |
| 12+4√a2+2b2 | ||
x2= | ||
| 16 |
| 3a+√a2+2b2 | 2 | |||
x2= | i 0<x< | a | ||
| 4 | 3 |
| 3a−√a2+2b2 | ||
1) x= | >0 | |
| 4 |
| 3a−√a2+2b2 | 3a−a | 2 | ||||
x= | <( | ) Dlaczego tak bo nie bardzo wiem < | a −to | |||
| 4 | 4 | 3 |
| 3a−√a2+2b2 | ||
Stąd mamy że x= | dla b<2a . | |
| 4 |
| 3a+√a2+2b2 | ||
2) x= | >0 | |
| 4 |
| 2 | ||
Sprzeczne z warunkiem x∊(0, | a) | |
| 3 |