Okrąg i prostokąt
Erche:

Dany jest okrąg o promieniu (r) i taki prostokąt ABCD że A i B należą do tego okręgu zaś bok
CD jest do tego okręgu styczny
a)Oblicz boki tego prostokąta wiedząc że obwód jest równy 6r
b) Oblicz boki tego prostokąta wiedząc że jego obwód jest równy 4r
c) Znajdz największa wartość k dla której zadanie ma rozwiązanie i obwód prostokąta jest równy
kr .
Oblicz długości boków prostokąta dla tej wartości k .Wykonaj odpowiednie rysunki
Rysunki mam
Więc AB=CD=x+x=2x
BC=DA=y
I także x≤r i y<2r i k>0
Jest taka wskazówka :
W każdym przypadku jest (y−r)
2+x
2=r
2
Dla przypadku a) to rozumiem
natomiast dla przypadku b i c to nie bardzo
Na razie żeby dobrze zrozumieć rysunki a obliczenia to zrobię
Dziękuję za pomoc
2 lip 10:08
ite:
Napisałabym że 0<x≤r oraz 0<y<2r .
Czy w przypadku b i c niejasna jest zależność (y−r)2+x2=r2, czy w ogóle szukanie
rozwiązania?
2 lip 10:46
ite:
Dla przypadku a czyli obwód prostokąta równy 6r ten najniższy rysunek nie jest jedynym
rozwiązaniem, trzeba obliczyć jeszcze drugą możliwą parę rozwiązań.
2 lip 11:47
Erche:
Przepraszam że tak pózno odpisuje ale dopiero wróciłem do domu.
Zależnośc nie bardzo jasna
2 lip 15:15
ite:

Zależność
(y−r)2+
x2=
r2 można odczytać z ΔSFB.
Trójkąt jest prostokątny, więc można w nim zastować tw.Pitagorasa.
2 lip 15:46
ite:
W sytuacji takiej jak na pierwszym rysunku będziemy analizować trójkąt prostokątny położony
"pod" czerwonym prostokątem.
Jedną z przyprostokątnych trójkąta będzie wtedy nie y−r ale r−y.
Żeby zapis mógł stać się uniwersalny wystarczy użyć w nim wartości bezwzględnej |y−r|.
Otrzymamy wtedy (|y−r|)2+x2=r2 co jest równe (y−r)2+x2=r2.
2 lip 15:54
Erche:
ite ja tą wartość bezwzględną rozumiem .
Proszę jeszcze w miare możliwości napisać jak bedzie w c) na rysunku.
Serdeczne dzięki
2 lip 16:19
2 lip 16:58
Erche:
Będziemy mieli wtedy taki układ
{y−r)
2+x
2=r
2
{4x+2y=k*r
{(y−r)
2+x
2=r
2
{(y−r)
2+x
2=r
2
============
| | k2r2−4ykr+4y2 | |
y2−2yr+r2+ |
| =r2 /*16 |
| | 16 | |
16y
2−32yr+16r
2+k
2r
2−4ykr+4y
2=16r
2
20y
2−32yr−4ykr+k
2r
2=0
(2
*)20y
2−4yr(k+8)+k
2r
2=0
===================
Mamy taki układ
{20y
2−4yr(k+8)+k
2r
2=0
k=6
20y
2−4yr(14)+36r
2=0
20y
2−56yr+36r
2=0 /:4
5y
2−14yr+9r
2=0
Δ=196r
2−180r
2=16r
2
√Δ=4r
| | 3r−r | |
x1= |
| =r spełnia warunki zadania |
| | 2 | |
lub
| | 14r+4r | | 18r | | 9 | |
y2= |
| = |
| = |
| r |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 3r−1,8r | | 3 | |
x2= |
| = |
| r spełnia warunki zadania |
| | 2 | | 5 | |
Dla k=6 prostokąt ma wymiary
AB=CD=2r BC=AD=r
lub
| | 3 | | 6 | | 9 | |
AB=CD=2* |
| r= |
| r BC=AD= |
| r |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Tak samo policzę dla k=4 i potem policzę c)
2 lip 17:17
Erche:
ite
A jak zrobić rysunek do c) tam gdzie 2x=AB (gdzie AB jest średnica tego okregu zeby zapisać
ten układ?
2 lip 17:25
Erche:
Do c)
jest 20y2−4ry(k+8)+k2r2=0
jak policzyć delte żeby wyznaczyć k?
W odpowiedzi mam że 2−2√5≤k≤2+2√5
2 lip 19:19
ite:
Mamy rozwiązać równanie 20y2−4ry(k+8)+k2r2=0.
Porządkujemy zapis 20*y2−4r(k+8)*y+k2r2=0,
otrzymaliśmy równanie kwadratowe ze względu na y, gdzie a=20, b=−4r(k+8), c=k2r2.
Deltę liczymy normalnie wg wzoru b2−4ac.
Żeby równanie z 19:19 miało rozwiązanie, musi być spełniony warunek Δ≥0
2 lip 21:50
ite:
Jeśli chodzi o pytanie z 17: 25, to
jeżeli 2x=|AB| i jest średnicą, więc 2x=2r, stąd x=r.
Wtedy (y−r)2+x2=r2 ma postać (y−r)2+r2=r2 czyli (y−r)2=0,
stąd y−r=0 i y=r .
Więc obwód prostokąta wynosi 4*r+2*r=6*r i widać, że k=6.
Do tej wartości k jest już rysunek, ten najniżej.
Ta odpowiedź, którą podajesz 19:19, to jest do jakiego polecenia?
2 lip 22:31
Erche:
Dużo liczenia ale wyszło
najwieksza wartość k=2+2
√5
| | 5r+√5r | | r(5+√5 | | 2√5 | |
Wtedy wyszło mi że y= |
| = |
| i x= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4√5 | | r(5+√5 | |
Więc AB=CD=2x= |
| i BC=AD= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Dziękuję za pomoc .
Mam jeszcze pare problemów . Ale to juz jesli pozwolisz to jutro
2 lip 22:39
Erche:
Ta podpowiedz była do c)
2 lip 22:41
ite:
Podpowiedź do c) z 19:19 jest dla mnie niezrozumiała:
co prawda równanie 20*y2−4r(k+8)*y+k2r2=0 ma dla 2−2√5≤k≤2+2√5 przynajmniej jedno
rozwiązanie dodatnie (y jest długością boku prostokąta),
ale równanie 4x+2y=kr dla 2−2√5<k≤0 nie będzie mieć sensu.
Czy ja gdzieś robię błąd w tym rozumowaniu?
3 lip 10:30
Erche:
Dzień dobry
Do c) podpowiedz w zbiorze zadań jest taka
20y
2−4ry(k+8)+k
2r
2=0
Δ≥0⇔2−2
√5≤k≤2+2
√5
Ja to liczyłem delte inaczej i wyszło mi to samo (tylko ze sie wiecej oliczyłem)
Odpowiedz: Największa wartość k dla której zadanie jest rozwiązalne k=2+2
√5 i podane
wymiary prostokąta które policzyłem
3 lip 11:09