Równoboczny
Erche:

W układzie współrzędnych prostokątnych dany jest punkt A=(a,a) i a>0
Znajdz na osi OX taki punkt M i na osi OY taki punkt P aby trójkąt AMP był równoboczny
A=(a . a)
M=(m , 0)
P=(0 , p)
{AM
2=(m−a)
2+(0−a)
2
{MP
2=(0−m)
2+(p−0)
2
{AP
2={ (0−a)
2+(p−a)
2\
Trójkat AMP ma byc równoboczny to AM
2=MP
2=AP
2
{AM
2=m
2−2am+2a
2
{MP
2=m
2+p
2
AP
2=2a
2−2ap+p
2
AM
2=MP
2
m
2−2am+2a
2=m
2+p
2
2a
2−2am=p
2
==============
AP
2=MP
2
2a
2−2ap+p
2=m
2+p
2
2a
2−2ap=m
2
==================
Więc maam taki układ równań
{2a
2−2am=p
2
{2a
2−2ap=m
2
Jesli pierwsze odejme od drugigo
−2am+2ap=p
2−m
2
2ap−2am=p
2−m
2
2a(p−m)=(p−m)(p+m)
2a(p−m)−(p−m)(p+m)=0
(p−m)[2a−(p+m)]=0
p−m=0 lub 2a−p−m=0
m=p lub ...... Ale coś nie tak bo nie dostane 4 rozwiań
1 lip 20:29
misia:
A jakie masz odpowiedzi ?
1 lip 21:31
Erche:
Miałem na mysli cztery odpowiedzi
Pisze w odpowiedzi tak : Mamy dwa rozwiązania
{M1=(−a(1+√3).0) {M2=(a(√3−1),0)
{P1=(0, −a(1+√3) {P2=(0, a(√3−1)
Więc z teego wynika że musiałbym dostac jakieś rownanie kwadratowe do rozwiązaniaa
1 lip 22:47
misia:
No i dokończ .... ćwicz rachunki

1/ dla m=p ( łatwiej by Ci było oznaczyć punkty M(x,0) , P(0,y)
(m−a)
2+a
2= m
2+m ⇒ m
2+2am−2a
2=0 Δ
m=12a
2 ,
√Δ=2
√3m
..............
i otrzymasz odp
dla 2/ p= 2a−m ( otrzymasz sprzeczność
1 lip 23:08
misia:
√Δ=2√3a
1 lip 23:10
Erche:
Już widzę
Dziękuje za poświęcony czas
1 lip 23:24
Erche:
I tam pewnie ma byc
(m−a)2+a2=m2+m2 ⇒............ bo p2=m2 (jakby ktoś nie zauważył
1 lip 23:33