xxxx
Link Tu:
Dla jakich wartości parametru (a) wykresy funkcji f(x)=2ax+1 i g(x)(a−6)x
2−2 maja
przynajmniej jeeden punkt wspólny ?
Sporządz wykresy obu funkcji w jednym układzie współrzędnych dla a=7 a=4 a=3 a=2 a=−6
a=−7
(a−6)x
2−2=2ax+1
(a−6)x
2−2ax−3=0
Δ≥0
(−2a)
2−4(a−6)*(−3)≥0
4a
2+12a−72≥0 /:4
a
2+3a−18≥0
Δ(a)=9+72=81
a∊(−
∞,−6]U [3,
∞)
Wykresy zrobię ale z obliczeń mam że dla
a=7 a=4 i a=−7 dwa punkty wspólne
a=3 i a=−6 jeden punkt wspólny
a=2 brak punktów wspólnych
30 cze 11:37
ite: Obliczając Δ≥0, zakładasz, że g(x) jest funkcją kwadratową.
Weź pod uwagę jeszcze drugi przypadek f. liniowej.
30 cze 12:08
ite:
W geogebrze widać, że g(x) w obu przypadkach ma punkt wspólny z f(x), ale to też trzeba
sprawdzić obliczeniami.
https://www.geogebra.org/m/x4jft5bm (należy uruchomić przyciskiem w lewym dolnym rogu)
30 cze 12:23
Link Tu:
Dobrze. Dziękuje za pomoc
30 cze 12:30