Koło i trapez
Link Tu:
Z prostopadłościanem zrobiłem zadanie
Zostało mi to z podręcznika
Na kole o promieniu r=1cm opisano trapez równoramienny którego przekątna ma długość
a) 2√2cm b)2,4 cm c) 4cm
Oblicz długości podstaw trapezu
30 cze 11:15
ite:

strasznie dużo tych oznaczeń na rysunku wyszło, trudno
dla danych z c) |DE|=|GF|=2 |DB|=4, x>0, y>x>0
z ΔDEB prostokątnego:
|DB|
2 = |DE|
2 +|EB|
2
4
2 = 2
2 +|EB|
2 → |EB| = 2*
√3
czyli x+y = 2*
√3
z ΔDEA prostokątnego:
(x+y)
2 = (y−x)
2 +2
2 (2*
√3)
2 = (y−x)
2 +2
2
12 = (y−x)
2 +2
2 (y−x)
2 = 8
tworzymy układ równań:
| ⎧ | y = 2*√3+2*√2 | |
| ⎩ | x = 2*√3−2*√2 |
|
30 cze 13:27
Link Tu:
Piękne dzięki ite
30 cze 15:24
misia:

Podobnie jak ci wczoraj podawałam (też w trapezie)
W ΔAFC ; (a+b)
2=d
2−4 i w ΔBSC: ab=1
(a+b)
2=d
2−4 i (a−b)
2+4ab= d
2−4
to (a−b)
2= d
2−8
Rozwiązując układ :
..............
otrzymasz
2a=
√d2−4+
√d2−8
2b=
√d2−4−
√d2−8
i założenie: d∊[2
√2,
∞)
teraz podstawiaj :
a/ d=2
√2 to 2a=2b=2 −−− trapez jest kwadratem
b/ dla d=2,4 −− trapez nie istnieje bo 2,4< 2
√2
c/ dla d=4
2a= 2
√3+2
√2 i 2b= 2
√3−2
√2

na ochłodę
30 cze 16:28
Basso: Cześć wszystkim!
Muszę przyznać, że mam ogromną słabość do matematyki. Dla mnie analizowanie danych, szukanie
zależności i zabawa liczbami to po prostu świetny sposób na spędzanie czasu – zawsze sprawia
mi to mnóstwo satysfakcji.
Jednak, jak każdy z nas, po kilku godzinach wpatrywania się w arkusze czy skomplikowane
równania, mózg po prostu potrzebuje przerwy. Ostatnio odkryłem dla siebie bardzo fajny sposób
na taki "reset" – odskocznię, która pozwala na chwilę oderwać myśli od trudnych zadań, ale
wciąż utrzymuje mnie w klimacie emocji i lekkiej rywalizacji. Często zaglądam wtedy na
https://mostbet.net.pl/.
Dla mnie to czysta rozrywka i sposób na wrzucenie na luz po intensywnym dniu z wyliczeniami.
Zawsze podchodzę do tego z dystansem, ale muszę przyznać, że chwila na platformie potrafi
skutecznie oczyścić umysł przed powrotem do kolejnych projektów.
A wy jak odpoczywacie po umysłowej pracy? Macie swoje sposoby na "wyłączenie się", czy też
szukacie czegoś, co angażuje szare komórki w nieco inny sposób? Chętnie poznam wasze metody!
30 cze 18:20