Romb i przekątne
Link Tu:

Bok rombu ma długość 2 dm.
Pole rombu wynosi S dm
2. Oblicz długości przekątnych .Jaka jest największa możliwa największa
wartość S .
Jaki kształt ma wtedy romb
p
2+q
2=16
p
2=16−q
2
Stąd p=
√16−q2 lub p=−
√16−q2 (ale to rozwiązanie chyba odpada bo z trójkąta
| | 1 | |
prostokątnego AOB widać że |
| p i U1}{2}q nie może być większy niż a czyli 2 dm ) |
| | 2 | |
czy dobrze myślę ? więc będzie ujemne )
(16−q
2)q
2=4S
2
−q
4+16q
2−4s
2=0 /*(−1)
q
4−16q
2+4S
2=0
q
2=t i t≥0
t
2−16t+4S
2=0
Δ=256−16S
2
Δ=16(16−S
2)
√Δ=
√16(16−S2)=
√16*
√16−S2=4
√16−s2
| | 16−4√16−S2 | |
t1= |
| =8−2√16−S2=2(4−√16−S2 |
| | 2 | |
t
2=2(4+
√16−S2
Tutaj niestety moje możliwości rachunkowe się kończą bo nie wiem jak wrócić do podstawienia
Dziękuję za pomoc bo mam jeszcze kilka zadań tego typu
29 cze 17:26
Link Tu:
Po prostu nie wiem dlaczego to tak skomplikowane bo to dopiero 2 klasa .
W miarę możliwości proszę o pomoc moim sposobem
29 cze 17:42
.:
P
romb = podstawa * h −−−> jako, że podstawa (bok) jest stała ... to największe pole
będzie dla największej możliwej wysokości.
h
max = 2dm −−−> mamy kwadrat i S = 4dm
2
zał. S ∊ ( 0 ; 4 ]
A teraz do samych obliczeń:
| | S | | q | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = 22 //*4q2 −−−> 4S2 − 16q2 + q4 = 0 (zauważam coś co |
| | q | | 2 | |
prawie jest wzorem skróconego mnożenia) −−−>
−−−> (q
2 − 8)
2 = 4(16 − S
2) −−−> q
2 − 8 = ±2
√16−S2 (NIE odrzucam od razu ujemnej
wartości)
q
2 = ±2
√16−S2 + 8 −−−> q =
√8 ±2(16−S2)1/2
nie jest to zbyt ładny wynik ... ale masz p i q wyznaczone (w zależności od S)
29 cze 18:17
Link Tu:
Dziękuje za poświęcony czas.
W odpowiedzi mam tak
(√4+S−√4−S) dm i )√4+S+√4−S) dm
Najwieksza wartośśc S=4 dm2
29 cze 18:47
.:
podnieść do kwadratu odpowiedzi i zobaczysz że będziesz miał dokładnie to samo co kwadrat tego
co my wyliczyliśmy
29 cze 19:09
.:
ale sama odpowiedź oznacza, że można było jako inaczej podejść do samego zadania
29 cze 19:10
Link Tu:
Dobrze
29 cze 19:15
misia:
A tak:
a=2 i 4S=2pq, p>q
p
2+q
2=4a
2 ⇒ p
2+q
2=16
to: (p+q)
2−2pq=16 i (p−q)
2+2pq=16
( p+q)
2=16+4S i (p−q)
2= 16−4S
rozwiąż układ:
.............
i otrzymasz taką odp jaką podałeś
29 cze 21:20
Link Tu:
Dziękuję
29 cze 21:30