Trójkąt i okrąąg
Link Tu:
Dany jest trójkąt AOB i kąt AOB=90
o |AO|=2cm i |BO|=4cm
Kreślimy okrąg o środku O i promieniu r cm . Okrąg ten przecina przeciwprostokątna w punkcie M
Wyznacz odległości punktu M od przyprostokątnych AO i BO jako funkcje parametru (r).
Wyznacz dziedziny tych funkcji
| | 4 | |
Oblicz te odległości dla r=1 r= |
| √5 r=1,8 r=2 r=3 r=4 r=5 |
| | 5 | |
Jest wskazówka żeby to umieścić w układzie współrzędnych
27 cze 17:18
.:

sytuacja dla r ∊ (2 ; 4)
dla r = h
Δ będziesz miał jeden punkt styczności (ale nie przecięcia

) <−−− policz h
Δ
dla r ∊ (h
Δ , 2) masz dwa punkty przecięcia (a niby mówią o jednym)
dla r = 2 masz jeden punkt przecięcia i jeden styczności (punkt A)
dla r < h
Δ brak punktu M
dla r = 4 masz jeden punkt styczności (punkt B)
dla r > 4 brak punktu M
27 cze 20:54
.:
a samo wyznaczanie (jak masz jeden punkt) −−−− patrz zbudowany trójkąty prostokątne. Jeszcze
jeden będzie potrzebny (równoległa do OB od poprowadzona z punktu M) i z pitagorasa:
(4−x)2 + y2 = c2
x2 + y2 = r2
x2 + (2−y)2 = (2√3 − c)2
gdzie 2√3 to wyliczona długość przeciwprostokątnej
27 cze 20:57
.:
przy dwóch punktach przecięcia masz po prostu dwa punkty, więc będą dwa analogiczne układy
trzech równań −−− tylko dobrze sobie oznaczać, aby Ci się nie pomyliło
27 cze 20:58
Link Tu:
OK.

Jak coś to odezwe sie już jutro
27 cze 21:30