Na kole o promieniu 1 cm opisano trapez równoramienny o polu Scm2
Wyznacz długości podstaw trapezu jako funkcje S
Wyznacz dziedziny tych funkcji
Oblicz długości podstaw trapezu dla
S=3 , S=4 S=5 S=16
AB=x i CD=y długości podstaw
h=2r=2
| x+y | ||
S= | *h | |
| 2 |
| x+y | ||
S= | *2=x+y | |
| 2 |
korzystając z własności czworokąta opisanego na okręgu mamy przystawanie trójkątów
prostokątnych (wspólna przeciwprostokątna + jedna z przyprostokątnych równa promieniowi
okręgu) ... stąd mamy kąty α i kąty β.
jako, że 2(α+β) = 180o ... to (α+β) = 90o
z tw. Pitagorasa:
a2 = y2 + 1 ; b2 = x2 + 1 −−−> c2 = x2 + y2 + 2
a z własności okręgu wpisanego w czworokąt: 2x + 2y = c + c −−−> c = x+y −−−> c2 = x2 +
2xy + y2
| 1 | ||
stąd mamy: 2xy = 2 −> xy = 1 −−−> x = | ||
| y |
| 1 | ||
S − y = | −−−> y2 − Sy + 1 = 0 −−−> ciągnij dalej (i od razu wyznaczysz dziedzinę) | |
| y |
To może tak:
a>b
| 2a+2b | |
*2= S ⇒ S= 2a+2b | |
| 2 |
| ⎧ | 2a+2b=S | |
| ⎩ | 2ab=2 |
| S−√S2−16 | S+√S2−16 | |||
b= | v b= | |||
| 4 | 4 |
| S+√S2−16 | S−√S2−16 | |||
to a= | v a= | |||
| 4 | 4 |