prostopadłościan
Link Tu:
Z drutu sporządzono szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej
Na krawędzie boczne zużyto o 4cm więcej drutu niż na krawędzie podstaw
Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o tych wymiarach wynosi 384 cm
2 .
Oblicz długości krawędzi prostopadłościanu
x−długość krawędzi podstawy i x>0
h− długość krawędzi bocznej i h>0
Na krawedzie podstawy zużyto 8x dlugości drutu
Na krawedzie boczne zużyto 8x+4 długości drutu
Stąd na jedną krawedz boczna zuzyto h= 2x+1 długości drutu
P
c=2x*2+4x(2x+1)
2x
2+8x
2+4x=384
10x
2+4x−384=0
5x
2+2x−192=0
Δ=4+3840=3844
√3844=62
stąd h=2x+1=2*6+1=13.