Co jest nie tak z tym zadaniem
Znależć długości boków prostokąta ABCD
Wiemy że prostokąt którego jeden bok jest o 3m większy od |AB| a drugi o 1 m mniejszy od |AD|
ma pole o 5 m2 większe od pola prostokąta ABCD.
Wiemy również że prostokąt którego jeden bok jest 3 razy większy od |AB| a drugi 5 razy
mniejszy od |AD| ma pole o 14 m2 od pola prostokąta ABCD
PABCD=x*y
{(x+3)(y−1)=xy+5
| y | ||
{(3x)( | )=xy−14 | |
| 5 |
| y | ||
3x* | =xy−14 /* 5 ( tylko drugi czynnik mnożymy przez 5 ! | |
| 5 |
| 3b | ||
5a* | = 2 | |
| 5 |
| 15ab | ||
=2 /*5 | ||
| 5 |