cena
Link Tu:
Jest podana cena początkowa a także cena końcowa towaru
Cenę obniżano dwukrotnie o ten sam procent .Ile procent wynosiła każda obniżka ceny ?
Jak to mam zapisać ?
26 cze 15:44
misio:
Cp(1−p)(1−p)=Ck , p∊(0,1)
p= ...
26 cze 19:11
Link Tu:
Miałem takie zadanie
Telewizor kosztował 90000zł . Po dwukrotnej obnizce cen o ten sam procent cena telewizora
wyniosła 57600zl
Ile procent wynosiła kazda obniżka cen
Więc bedzie
90000(1−p)
2=57600
25p
2−50p+25=16
25p
2−50p+9=0
Δ=1600
czyli obniżka była o 20%.
Dziękuje
26 cze 19:33
misio:
Ejj misiaczku
| | 16 | |
(1−p)2= |
| ⇒ (1−p)2=0,64 |
| | 25 | |
to 1−p =0,8 ⇒ p=0,2
26 cze 19:50
Link Tu:
Czyli można prościej . OK
26 cze 19:53