szescian
Conffetta: W sześcianie wykonano trzy cięcia: jedno równoległe do przedniej ściany, jedno równoległe do
ściany bocznej i jedno równoległe do górnej ściany. W wyniku tych cięć sześcian został
podzielony na osiem prostopadłościanów. Uzasadnij ze objętości tych ośmiu brył nie mogą być w
stosunku
1:2:3:4:5:6:7:8?
25 cze 09:50
.:
Moja propozycja.
Dowód NIEWPROST
oznaczmy:
a −−− długość boku
x , y , z −−−− odległość 'cięcia' od danej ściany w danej płaszczyźnie.
wtedy prostopadłościany będą miały wymiary:
xyz
xy(a−z)
x(a−z)z
x(a−y)(a−z)
(a−x)yz
(a−x)y(a−z)
(a−x)(a−y)z
(a−x)(a−y)(a−z)
bez utraty ogólności możemy przyjąć możemy przyjąć, żę xyz = min(V
tych prostopadłościanów
(innymi słowy: x ≤ a−x ; y ≤ a−y ; z ≤ a−z)
oznaczmy:
| | a−x | | a−y | | a−z | |
p = |
| ; q = |
| ; r = |
| ; gdzie p,q,r ≥ 1 |
| | x | | y | | z | |
podzielmy teraz te wszystkie objętości przez 'najmniejszą objętość' czyli przez xyz i otrzymamy
w wyniku następujące wartości:
1, p, q, r, pq, pr, qr, pqr
skoro te objętości prostopadłościanów mają trzymać proporcję:
1:2:3:4:5:6:7:8
to po podzieleniu przez najmniejszą objętość ... proporcja ta musi zostać zachowana.
I teraz:
wiedząc, że p, q, r > 1 wiemy, że p ≤ pq oraz q ≤ pq ... analogicznie pozostałe kombinacje.
Znowu ... bez utraty ogólności przyjmijmy, że p<q<r ... w takim razie:
p = 2 ; q = 3 ; r = 4
I szybko zauważamy, że 'się nie zgadza'.
Sprzeczność.
25 cze 12:26
.:
Ciekawszym rozwiązaniem (ale trudniejszym do 'ogarnięcia' byłoby:
Dowód NIEPROST.
Te same oznaczenia.
1. ∏i=18 Vi = [ x(a−x)y(a−y)z(a−z) ]4
25 cze 12:27
.:
jednak nie ... pośpieszyłem się

ale wracając do mojej pierwotnej wersji ... można trochę bardziej 'matematycznie' zrobić
wykazywanie.
po podzieleniu przez najmniejszą objętość otrzymujemy: 1, p, q, r, pq, pr, qr, pqr
zauważmy, że 1 * pqr = p * qr = q * pr = r * pq
czyli wartość 1*w (gdzie w∊ {2,3,4,5,6,7,8}) powinna być możliwa do rozpisania na trzy inne
sposoby korzystając z liczb ze zbioru {2,3,4,5,6,7,8}.
w ≠ 2 , w≠ 3 , w≠5 , w≠7 −−− bo to liczby pierwsze
zostaje zatem:
1. w = 4 −−−> wtedy 1*4 = 4 −−−> 2*? = 4 oraz 3* ? = 4 a później mamy za duże liczby −−−
odpada
2. w = 6 −−−> wtedy 1*6 = 6 −−−> 2*3 = 6 super ... 4*? = 6 oraz 5*? = 6 a później znowu za
duże liczby −−− odpada
3. w = 8 −−−> wtedy 1*8 = 8 −−−> 2*4 = 8 super ... 3*? = 8 ; 5*? = 8 ; 6*? = 8 ; 7*? = 8 −−−
odpada
25 cze 12:42