Zadanie nr 248
W trójkącie ABC jest AB=2 AC=BC i kat ACB =90o
W trójkąt ABC wpisano trójkąt LMK tak żer M jest środkiem AB punkt L należy do AC punkt K
należy do BC i KL IIAB
Zbadaj pole trójkąta LMK jako funkcje długości odcinka CL .
Sporządz wykres
Więc trójkąt LMK będzie trojkątem równoramiennym
LK=x2+x2=2x2 długość podstawy trójkąta LMK
Teraz jak dobrać się do wysokości tego trójkąta ?
Jak chcesz tak, jak proponujesz to będzie:
KL = x√2 (u ciebie jest napisane błędnie tw. Pitagorasa)
CM = 1
| x√2 | ||
CP = | ||
| 2 |
| x√2 | ||
h = 1 − | ||
| 2 |