Wysokość prostokąta
Link Tu:

W trójkat równoramienny o podstawie a=12 i wysokości h=12 wpisano wpisano prostokąt
Jaka powinna być jego wysokość aby jego pole było największe ?
24 cze 14:01
zulu: Oznaczmy wysokość prostokąta przez x.
Ponieważ trójkąt ma podstawę 12 i wysokość 12, to gdy wznosimy się o x jednostek od podstawy,
szerokość trójkąta zmniejsza się o x. Zatem szerokość prostokąta wynosi:
12 − x
Pole prostokąta:
P = x · (12 − x)
czyli
P = 12x − x²
Jest to funkcja kwadratowa. Największą wartość osiąga w wierzchołku paraboli:
x = 12 / 2 = 6
Zatem:
wysokość prostokąta = 6
szerokość prostokąta = 12 − 6 = 6
Odpowiedź: prostokąt powinien mieć wymiary 6 × 6 (jest to kwadrat). Wtedy jego pole jest
największe i wynosi 36.
24 cze 14:04
Link Tu:
Bardzo dziękuję za pomoc
24 cze 14:22
ZKS:
Niestety uciął bym punkty za brak dziedziny.
Jako, że x > 0 ∧ 12 − x > 0 ⇒ x ∊ (0 ; 12).
24 cze 15:18