czworokat
kamet: Niech ABCD będzie czworokątem wypukłym spełniającym warunki: kąt ABC wynosi 90 stopni, kąt DAB
wynosi 60 stopni, a kąt BCD wynosi 120 stopni. Niech M będzie punktem przecięcia przekątnych
AC i BD. Długość odcinka BM wynosi 1, a długość odcinka MD wynosi 2. Oblicz pole czworokąta
ABCD.
24 cze 12:11
24 cze 15:24
Mila:

Mój wynik taki sam.
27 cze 14:36
Eta:
Potwierdzam

Pozdrawiam
27 cze 15:29
Eta:
| | 3 | |
|BD|=1+2=3 | AC|=2R = |
| ⇒ |AC|= 2R=2√3 R=√3 |
| | sin60o | |
| | 1 | |
PABCD= |
| *|AC|*|BD|*sinφ |
| | 2 | |
ΔBSD jest równoramienny o kątach 120
o, 30
o, 30
o
z tw. cosinusów w ΔBSM :
| | √3 | |
x2=3+1−2*√3*1* |
| ⇒ x=1 |
| | 2 | |
| | R | | x | | √3 | |
z tw. sinusów : |
| = |
| ⇒ sinφ= |
| |
| | sinφ | | sin30o | | 2 | |
| | 9 | |
więc PABCD=.........= |
| |
| | 2 | |
30 cze 22:44
ZKS:
Bardzo serdecznie Was pozdrawiam, drogie Panie!
2 lip 19:45
3 lip 14:50