Oblicz i znajdz trójmian
Link Tu:
Zadanie nr 163
A) Oblicz (√2+√3)4−10(√2+√3)2
√2+√3=t więc t2=(√2+√3)2=5+2√6
t4−10t2=t2(t2−10)=(5+2√6)*(5+2√6−10)=
=(5+2√6)(−5+2√6)=(2√6+5)(2√6−5)=24−25=−1
B) Napisz taki wielomian o współczynnikach całkowitych aby jednym z jego pierwiastków była
liczba
1)√2+√3 2) √2−√3 3) √5−√2
Tu nie wiem jak
23 cze 19:48
.:
(b)
zauważ, że:
(x + (
√2 +
√3))*(x − (
√2 +
√3)) = x
2 − (
√2 +
√3)
2 = x
2 − 5 − 2
√6
to zróbmy:
(x + (
√2 +
√3)*(x − (
√2 +
√3)*(x
2 − 5 + 2
√6) = (x
2 − 5 − 2
√6)*(x
2 − 5 + 2
√6)
=
= (x
2−5)
2 − 4*6 = x
4 − 10x
2 + 1 <−−− i masz wielomian

Taka sugestia −−− wzory skróconego mnożenia to 'najlepszy sposób' na pozbycie się pierwiastków
23 cze 19:55
.:
pozostałe dwa przykłady bym zrobił dokładnie 'na to samo kopyto'
23 cze 19:55
.:
innym podejściem byłoby:
(x + √2 + √3)*(x + √2 − √3) = (x + √2)2 − 3 = x2 −1 + 2√2
więc dorzucamy:
(x + √2 + √3)*(x + √2 − √3)*( x2 −1 − 2√2) = (x2−1)2 − 4*2 = ....
23 cze 19:58
Link Tu:
Rozumiem . Dzięki
23 cze 19:59
.:
a (1) to ja bym kombinował bo nie lubię jak jest dużo pierwiastków, a lubię 'zauważać' wzory
skróconego mnożenia:
// t = √2 + √3 //
t4 − 10t2 = t2(t−10) =
// s = t2 − 5 = (√2 + √3)2 − 5 = 2√6 //
= (s+5)(s−5) = s2 − 25 = 4*6 − 25 = −1
23 cze 20:01
.:
i ogólnie −−− to super, że Ty także od razu widziałeś pierwsze podstawienie
23 cze 20:03
.:
jeszcze tak do (2) które początkowo zrobiłem.
zauważ, że mamy pierwiastek x1 = √2 + √3 i 'dorzucamy' x2 = − (√2 + √3)
natomiast pozostałe dwa pierwiastki to x3 = √2 − √3 i x4 = −(√2 − √3)
ale to dodaje tylko jako 'ciekawostkę'
23 cze 20:08
. :
Ja tam w drugiej wersji 'zgubiłem x' przy 2x
√2
23 cze 20:11