Pierwiastki wielomianu
Link Tu:
1) Dla jakich wartości parametru m b i k wielomiany
x3−12x+k oraz (x−m)2(x+b) sa równe ?
2) Dla jakiej wartości k wielomian x3−12x+k ma pierwiastek dwukrotny?
1) (x−m)2(x+b)= (x2−2xm+m2)(x+b)= x3+x2b−2x2m−2xmb+m2x+m2b=
= x3+(b−2m)x2+(m2−2mb)x+m2b
Z porównania współczynników
{b−2m=0
{m2−2mb=12
{m2b=k
{b=2m
{m2−2m*2m=12
{m2*2m=k
{b=2m
{m2−4m2=12
{2m3=k
−3m2=12∊∅
Natomiast w odpowiedzi do 1) mam
k=16 b=4 m=2 lub k=−16 b=−4 m=−2
23 cze 08:48
ite:
2) Dołączam link do apletu, który po uruchomieniu (przycisk w lewym dolnym rogu) daje
wskazówkę, kiedy ten wielomian będzie mieć pierwiastek dwukrotny.
https://www.geogebra.org/m/g2gjvcce
23 cze 11:28
Link Tu:
Dziekuje ite
Jednak dalej nie wiem jak to obliczyć . Problem polega na tym że gdy porównywało sie dwa
wielomiany to zawsze wyraz wolny był z góry okreslony a tutaj tak nie jest
23 cze 12:02
Saizou :
masz błąd w pierwszym układnie
m2−2mb = − 12
23 cze 12:32
Link Tu:
No tak. Wtedy jest dobrze
A do nr 2) jak podejść ?
23 cze 12:36
ite:

zad.2
Podany wielomian będzie mieć pierwiastek dwukrotny
albo jeśli
maximum lokalne będzie wynosić 0
albo jeśli
minimum lokalne będzie wynosić 0.
Czyli wykres musi być położony tak, że
albo osią OX będzie granatowa prosta
albo − w drugim przypadku − osią OX będzie zielona prosta.
Czy udało mi się to pokazać na tym rysunku?
23 cze 13:15
ite:
Mój sposób będzie wykorzystywać licznie f.pochodnej,
nie wiem, czy ten materiał masz już opanowany.
Jak nie, to ten sposób nie będzie przydatny.
23 cze 13:48
kolt: w(x) = (x − a)²(x − b).
Po wymnożeniu otrzymujemy
w(x) = x³ − (2a + b)x² + (a² + 2ab)x − a²b.
Porównując współczynniki z wielomianem x³ − 12x + k
2a + b = 0
a² + 2ab = −12
−a²b = k
Z pierwszego równania:
b = −2a.
Podstawiamy do drugiego:
a² + 2a(−2a) = −12
a² − 4a² = −12
−3a² = −12
a² = 4
a = 2 lub a = −2.
Dla a = 2:
b = −4
k = −a²b = −4 · (−4) = 16.
Dla a = −2:
b = 4
k = −a²b = −4 · 4 = −16.
Zatem wielomian ma pierwiastek dwukrotny dla:
k = 16 lub k = −16.
23 cze 14:20
Link Tu:
Dziękuje za pomoc i poświęcony czas
23 cze 14:43
.:
Link Tu ... zauważ, że (2) de facto jest lekko uproszoną wersją (1).
w (2) masz wyznaczyć (tylko) parametr k ... taki dla którego W(x) = x
3 − 12x + k można
zapisać jako:
W(x) =
(x−m)2*(x+b)
gdzie
zielona część wskazuje nam, że wielomian W(x) ma wielomian podwójny (patrz −>
2).
Tak więc, po rozwiązaniu (1) piszemy ... na mocy obliczeń wykonanych w zad 1. odpowiedzią
będzie k=−16 i k=16
23 cze 18:42
Link Tu:
Witam i dzięki
23 cze 19:05