Przybliżenie
Link Tu:
Przykład nr3.
Sprawdzamy że
√290≈17,029 (≈ oznacza równa się w przybliżeniu), przy tym błąd nie przekracza
0,0004
Moje pytanie jest takie . Jak obliczono ten błąd?
Oprócz tego mam takie zadanie nr 105
a) Wiadomo że 4<x<5
Oszacuj błąd jaki popełniamy przyjmując jako przybliżoną wartość
To samo zadanie dla
| | 4,72+4,73 | |
b) 4,72<x<4,73 x≈ |
| =4,725 |
| | 2 | |
d) Co to znaczy że
√290≈17,029 i błąd nie przekracza 0,0004?
Dziękuję za odpowiedz.
21 cze 21:56
.:
skoro błąd ma nie przekraczać 0,0004 to znaczy, że:
2. 17,029 − 0,0004 = 17,0286 ≤ √290 ≤ 17,0294 = 17,029 + 0,0004
22 cze 03:25
.:
Błąd to połowa różnicy z granicznych wartości.
więc jeżeli powiem, że liczba x jest nie mniejsza niż 1 a nie większa niż 11, to robiąc takie
'przybliżenie' największą największą pomyłkę (najdalej od granicznej wartości) będzie jeżeli x
przyjmie 'środkową' wartość, czyli w tym przy przypadku 6. Natomiast błąd będzie wynosił 5.
A inaczej to samo można by zapisać jako: x ≈ 6 z błędem nie większym niż 5
22 cze 03:29
Link Tu:
Dobrze. Dzięki.
22 cze 09:28