Wielomiany symetryczne
Link Tu:
Wyznacz tak liczbę n , n∊N aby wielomian W(x,y) = 2x4+3x3y+nx2y2+3xy3+2y4 można było
rozłożyć na iloczyn dwóch wielomianów symetrycznych P(x,y) iQ(x,y) o współczynnikach
całkowitych
Wskazówka : Zbadaj przypadki 1) st P(x,y)=1 2) st P(x,y)=2
20 cze 16:20
.:
1. Wielomian W(x,y) jest wielomianem SYMETRYCZNYM −−−− spełniony warunek KONIECZNY, aby można
było go rozłożyć na iloczyn dwóch wielomianów symetrycznych
2. Wielomian W(x,y) jest stopnia 4 ... związku z tym mamy trzy opcje:
I. Wielomiany będą stopnia 0 i 4.
II. Wielomiany będą stopnia 1 i 3.
III. Wielomiany będą stopnia 2 i 2.
(stąd ta wskazówka) −−−− Uwaga −−− we wskazówce odrzucono 'I' ponieważ 2 nie dzieli 3.
3. Więc zapisujemy:
II. P(x,y) = ax + ay ; Q(x,y) = bx3 + cx2y + dxy + cxy2 + bx3
III. P(x,y) = ax2 + bxy + ay2 ; Q(x,y) = cx2 + dxy + cy2
I dla każdego z przypadków −−− wymnażamy wielomiany i sprawdzamy dla jakiego 'n' będzie się
zgadzać.
Dla ułatwienia w III można przyjąć a = 2 ; c = 1 −−− mniej niewiadomych będziesz miał przed
pierwszym mnożeniem.
Można też w I zrobić dwa podpunkty: a = 2 ; b = 1 oraz a = 1 i b = 2 −−− ale czy to uprości
zadanie (łatwiejsze mnożenie, ale masz dodatkowy przypadek do rozpatrzenia) ?
21 cze 08:56
Link Tu:
Serdeczne dzieki
21 cze 16:22
Link Tu:
Czyli dla II zrobiłem tak
W(x,y)=P(x,y)*Q(x,y)
W(x,y)=(ax+ay)*(bx3+cx2y+dxy+cx2+bx3)=
=abx4+abx3y+abxy3+aby4+acx3y+2acx2y2+acxy3+adx2y+adxy2=
=abx4+(ab+ac)x3y+2acx2y2+(ab+ac)xy3+adx2y+adxy2+aby4
Mam wielomian do porownania
W(x,y)=2x4+3x3y+nx2y2+3xy3+2y4
Stąd
ab=2
ab+ac=3
2ac=n
czyli ac=1 więc n=2
W wielomianie W(x,y)=2x4+3x3y+2x2y2+3xy3+2y4 nie wystepuje wyraz x2yi xy2 więc d=0
Potem wezme sie za III
22 cze 10:51
.:
Mała poprawka do tego co pisałem w nocy.
postać OGÓLNA wielomianu symetrycznego st. 1 to:
P(x,y) = ax + ay +b
postać OGÓLNA wielomianu symetrycznego st. 2 to:
P(x,y) = ax2 + bxy + ay2 +cx + cy + d
postać OGÓLNA wielomianu symetrycznego st. 3 to:
P(x,y) = ax3 + bx2y + cxy + bxy2 + ay3 +dx2 + dy2 + ex + ey + f
wybacz ... ale w nocy nie do końca sprawnie myślałem :F
Większość tych zmiennych się 'wyeliminuje' ze względu na nie występowanie jakiś czynników w
W(x,y) −−− jednak tutaj teraz mnożenie jest o wiele bardziej skomplikowane (łatwiej się
pogubić w literkach)
22 cze 12:44
Link Tu:
III
W(x,y)=P(x,y)*Q(x,y)
(ax2+bxy+ay2)(cx2+dxy+cy2= po wymnożeniu i uporządkowaniu
=acx4+(ad+bc)x3y+(2ac+bd)x2y2+(ad+bc)xy3+acy4
W(x,y)=2x4+3x3y+nx2y2+3xy3+2y3
Stąd mam
ac=2
ad+bc=3
2ac+bd=n
Jeżeli ac=2 to pary (ac) mogą być takie (2,1) lub (1,2) lub (−2,−1) lub (−1,−2)
Wezme teraz parę(2,1) czyli a=2 oraz c=1
2d+b=3
4+bd=n
Sprawdzam dla d=−1
−2+b=3 b=5
4+(−1)*5=−1 (odpada bo musi być n>0
Wiec biorę d=0 b=3 n=4 (1*)
d=1 b=1 n=5 (2*)
d=2 b=−1 n=2 (3*)
d=3 b=−3 n=−1 odpada bo n<0
W(x,y)=P(x,y)*Q(x,y)
(1*) (2x2+3xy+2y2)(x2+y2)=2x4+3x3y+4x2y2+3xy3+2y4
(2*) (2x2+xy+2y2)(x2+xy+y2)=2x4+3x3y+5x2y2+3xy3+2y4
(3*) (2x2−xy+2y2)(x2+2xy+y2)=2x4+3x3y+2x2y2+3xY63+2y4
Sprawdziłem dla pozostałych par (ac) , Wychodzi tak samo że dla n=2 oraz n=4 oraz n=5
wielomian W(x,y) można rozłożyć na iloczyn dwóch wielomianów symetrycznych P(x,y) i Q(x,y)
o współczynnikach całkowitych .
Tylko trzeba odpowiednio dobrać (d) żeby było n>0
Np dla pary (ac)=(−2,−1) wyszło mi d=0, d=−1 d=−2
22 cze 12:44
.:
Proszę −−− spójrz na to co napisałem wcześniej ... niestety jest to 'odrobinę' bardziej
rozbudowane niż podałem na początku
22 cze 12:45
.:
polecam Ci zrobić tabelkę, która ułatwi Ci mnożenie
22 cze 12:46
Link Tu:
Tak rozumiem

Jeszcze raz dziekuje za poświęcony czas
22 cze 12:47
.:
A co do Twojego rozwiązania ... to taka sugestia, która jednak może być trudna do zauważenia:
2d+b=3
4+bd=n
tu 'ograniczyłeś' się do d ≥ −1 nie podając na dobrą sprawę powodu takiego zachowania.
'dlaczego nie sprawdzasz d = −2'

a to byśmy mieli gdybyś 'podstawił' i zrobił równanie
wielomianowe:
b= 3 − 2d −−−> 4+ (3−2d)*d = n −−−> −2d
2 + 3d + 4 = n
i teraz ... skoro n∊N to na pewno −2d
2 + 3d + 4 > 0
I teraz masz argumentację do tego co robiłeś dalej i czemu mogłeś się 'zatrzymać' gdy tylko n
'uciekło' w wartości ujemne
22 cze 13:00
Link Tu:
No tak . Masz racje , Nie pomyslałem w ten sposób .
22 cze 18:25