dowod
jozek: Odcinek 𝐶𝐷 jest wysokością trójkąta równoramiennego 𝐴𝐵𝐶, w którym |𝐴𝐶| = |𝐵𝐶|. Prosta
𝑝 jest prostopadła do boku 𝐵𝐶 i przecina ten bok w punkcie 𝐿. Ta prosta przecina wysokość
𝐶𝐷 w punkcie 𝐾 oraz przecina bok 𝐴𝐶 w punkcie różnym od 𝐴.
Wykaż, że |∡𝐶𝐴𝐾| = |∡𝐾𝐷𝐿|.
19 cze 08:40
Link Tu:
19 cze 11:07
janusz: Kąt ADC jest prosty, bo CD to wysokość. Kąt CLK też jest prosty, bo prosta p jest prostopadła
do BC. Oznacza to, że na czworokącie ADLC można opisać okrąg.
W tym okręgu kąty CAK i KDL są kątami wpisanymi opartymi na tym samym łuku KL (lub CL). Z
własności okręgu muszą być sobie równe.
19 cze 14:34
jozek: dlaczego na czworokacie ADLC mozna opisac okrag?
19 cze 16:31
marysia:

Na czworokącie BDKL można opisać okrąg
19 cze 17:25
marysia:
|∡KBL|=|∡KDL| −− jako kąty wpisane poarte na łuku KL
|∡KAD|=|∡KBD| bo ΔAKB równoramienny
ponieważ trójkąt ABC też jest równoramienny
to |∡CAK|=|∡KBL|= |∡KDL|
c. n.w.
19 cze 17:32
jozek: Marysiu, bardzo dziekuje, wszystko jest jasne i logiczne. Podchodze w maju do rozszerzenia i
zalamalo mnie to zadanie. Nie mialem zadnego pomyslu. A tu wszystko jest tak logiczne.
Duzo pracy przede mna. To bylo zadanie z matury tegorocznej w czerwcu... Niby takie proste ale
jak to wszystko ogarnac w 3 godziny ... Jeszcze raz dziekuje za pomoc
19 cze 17:44
marysia:
Wrzucaj tu na forum zadania z którymi masz problem, to z miłą chęcią pomożemy.
Powodzenia
19 cze 19:09