Zadanie logiczne
Ola: Na tablicy zapisujemy kolejne cyfry od 0 do 9. Następnie wykonujemy operację: wybieramy
dowolne trzy liczby i w ich miejsce wpisujemy liczbę o dwa większą. Czynność powtarzamy
wielokrotnie. Określ prawdziwość zdań.
Wybierz P jeśli zdanie jest prawdziwe lub F jeśli
zdanie jest fałszywe:
Wykonując operację wielokrotnie możemy doprowadzić do sytuacji, w której
suma wszystkich
dziesięciu zapisanych liczb wyniesie 100.
P/F
Po wielokrotnym powtórzeniu operacji możemy na tablicy otrzymać 10 takich
samych liczb.
P/F
Mój pomysł na to zadanie to:
1.P, bo 7+2=9, 8+2=10, 9+2=11 i wówczas (9+8+7)•3+(8+2)=100 (bo nigdzie nie ma napisane, że bez
zwracania wybieramy)
2.P, bo np. (7+2)•10
ale czuję, że źle wszystko robię i że źle interpretuję.
Z góry dziękuję.
10 cze 15:14
Ola: Poprawka w 1. ...(11+9+8)•3+(8+2)=100
10 cze 15:15
. :
Olu... na pewno ze zwracaniem dodajemy.
1.
| | 0+9 | |
Krok1: 0+1+2+3+4+5+6+7+8+9 = |
| * 10 = 45 |
| | 2 | |
Krok 2: zauważy ze bez względu które liczby zostaną wybrane, zawsze dodamy 6 do posiadane sumy.
Krok 3: niemozliwe jest zapisanie liczby 100 w postaci 45 + 6x... Ponieważ 55 = 100−45 nie jest
liczba podzielna przez 6
Alternatywny pomysł. Zauważmy że po każdym kroku na tablicy będzie dokładnie pięć liczb
nieparzystych. Związku z tym suma tych dziesięciu liczb będzie zawsze liczba nieparzysta.
2. Druga argumentacja także tutaj się przyda. − − − niemożliwe jest aby poprzez dodawanie 2 z
liczby nieparzyste zrobić liczbę parzysta, związku z tym nie ma możliwości aby w którykolwiek
momencie było 10 JEDNAKOWYCH liczb
11 cze 06:41