Klasa 5
Jania: Pierwszy dzień marca pewnego roku przypada w piątek. w którym dniu tygodnia przypadnie ostatni
dzień kwietnia tego roku
29 maj 22:23
. :
Liczymy ile dni jest pomiędzy ostatnim dniem kwietnia a pierwszym dniem marca.
Marzec ma 31 dni, kwiecień 30.
Pomiedzy 30kwietnia a 1 marca mamy dokładnie 30 + (31 − 1) = 60 dni
Teraz sprawdzamy jaki dzień tygodnia będzie za 60 dni.
Zauważ że co 7 dni dzień tygodnia się powtarza.
Czyli jeżeli 1 marca jest piątek, to 7 dni później (czyli 8 marca) także będzie piątek, tak
samo za 14 dni (15 marca) 21 dni, itd.
60 = 56 + 4 = 7*8 + 4
Czyli dni przed 30kwietnia będzie piątek, stąd 30 kwietnia będzie?
30 maj 13:15