Klasa 5
Jania: Kolejka turystyczna ma trzy wagoniki.Srednia liczba pasażerów w jednym wagoniku to 16 osób. w
pierwszym podróżuje 21 osób a w drugim i 5 mniej niż w trzecim.Ile osób jedzie w drugim a ile
w trzecim wagoniku kolejki
29 maj 22:22
. :
x − − − liczba osób w trzecim wagonie.
21 + (x−5) + x = 3*16
Rozwiazujesz równanie
30 maj 13:11
Jolanta: Wszystkie osoby to 3*26=48
drugim i trzecim wagoniku jest 48−21=27
Tyle osób by było,gdyby w trzecim było o 5 mniej 27−5=22
Wtedy w drugim i trzecim byłoby tyle samo osób 22:2=11
Ale w trzecim jest o 5 więcej czyli 11+5=16
Odo wdrugim11 osób w w trzecim 16
1 cze 12:49