Klasa 5
Jania: Średni wynik trzech zawodników w turnieju rzutów lotkami wyniósł 22 punkty. Pierwszy zawodnik
uzyskał 18 punktów a drugi zawodnik zdobył o 4 punkty mniej niż zawodnik trzeci.Jaka liczbę
punktów uzyskał drugi a jaka trzeci zawodnik
27 maj 17:49
:
t − liczba punktów trzeciego zawodnika
t−4 − liczba punktów drugiego zawodnika
...
t=26
28 maj 07:50
:
Razem uzyskali 66 pkt.
Drugi i trzeci zdobyli wspólnie 66−18=48 pkt
48=(26−4)+26
28 maj 07:53
Mila:
Bez równania.
1) suma punktów:
3*22=66
66−18=48− łączna liczba punktów zdobytych przez II i III zawodnika
48−4=44 − trzeci zawodnik zdobył o 4 punkty więcej niż II zawodnik, po odjęciu tych 4 punktów
mieliby po tyle samo
44:2=22− liczba punktów zdobytych przez II zawodnika
22+4=26−liczba punktów zdobytych przez III zawodnika
28 maj 19:59
Mila:
Przepraszam, nie zauważyłam wpisu 7:53
28 maj 20:01