.:

uczeń 7 klasy podstawówki powinien już mieć 'podobieństwo trójkątów', wtedy:
1. rysunek.
2. Zauważamy, że
zielony i
niebieski trójkąty mają takie same pole.
3. Zauważ, że po 'skrojeniu' dachu (
zielony) i dołożeniu go
niebieski dostajemy:
3.1. Pole czarnego obszaru = pole szarego obszaru + 3x 'małe prostokąty'.
3.2. Stąd pole małego prostokąta = 1cm
2
3.2. W takim razie ile wynosi pole tego obszaru po lewej stronie (albo ile 'małych
prostokątów' należy odjąc z szarego obszaru aby dostać biały po lewej od niego?
I dalej to już z górki

Jako, że jest to zadanie testowe, to warto pokazać uczniowi w jaki sposób można od razu
wyeliminować niektóre z opowiedzi.
1. Wiemy, że pierwszy obszar (na lewo od szarego) będzie miał mniejsze pole od szarego.
2. Związku z tym cały pięciokąt NA PEWNO będzie miał mniejsze pole niż 'szary' + 'szary' +
'czarny' + 'szary' + 'szary' = 53 cm
2.
3. Stąd odpowiedzi D i E od razu odpadają.
Saizou :

18P + S = 13
12P + S = 10
============
6P = 3
P = 0,5
S = 4
Dach = 50*0,5 =25
Podstawa = 5*4 = 20
Razem 45 cm2