rownania
mango67: Rozwiąż rownanie: x2 + 15 = 79
3 maj 15:36
P i P :
x2=79−15
x2=64
x=√64 lub x=−√64
x=8 lub x=−8
3 maj 15:58
Saizou :
lub tak
x2+15 = 79
x2 +15 − 79 = 0
x2 − 64 = 0
x2 − 82 = 0 stosujemy wzór a2−b2 = (a+b)(a−b)
(x+8)(x−8) = 0
x+8 =0 lub x−8 = 0
x=−8 lub x=8
3 maj 18:12
Jolanta: x
2+15=64
x
2−64=0
A jeżeli bazuje się tylko na wzorach w podpunkcie funkcja kwadratowa
∆=b
2−4ac=0−4*1*(−64)=256
√∆=16
| | −b−√∆ | | 0−16 | |
x1= |
| = |
| =−8 |
| | 2a | | 2*1 | |
| | −b+p,{∆} | | 0+16 | |
x2= |
| = |
| =8 |
| | 2a | | 2*1 | |
3 maj 20:34
Jolka:
Hej Jolanta − brrr

a kysz
3 maj 23:26
Jolanta: Niestety ale niektórzy tylko w ten sposób potrafią Jest równanie kwadratowe Otwieramy na
stronie z wzorami jedziemy
A mój ulubiony sposób to wzór a2−b2=.. 🙂
4 maj 10:55
pomocy:
x2 + 15 = 79
x2 + 15 − 79 = 0
x2 − 64 = 0
Δ = −b2 − 4ac
a = 1
b = 0
c = −64
Δ = 0 −4*1*(−64) = 256
√Δ = √256 = 16
x1 = −b + √Δ2a = 162 = 8
x2 = −b − √Δ2a = −162 = −8
5 maj 13:27
bez takiej pomocy:
Łooo matko i córko

5 maj 13:31
ratunek:
Osoba nazywająca się
pomocy sama potrzebuje gwałtownej pomocy
5 maj 13:35
ot to:
pozdrawiam
5 maj 13:51
Jolanta: A faktycznie jakoś zamotalam 🙂 x2+15=79
5 maj 14:09