Ile zadań rozwiązali?
Emila: W konkursie matematycznym było do rozwiązania 10 zadań łatwych i 10 trudnych.
Na starcie każdy otrzymał 30 pkt premii. Za dobrze rozwiązanie zadania trudnego było 5 pkt. Za
łatwiejsze 2 pkt.
Za żle rozwiązanie zadania trudne minus 2 pkt, za łatwiejsze minus 1 pkt.
Danka uzyskała w konkursie 63pkt a Wojtek 67 pkt.
Okazało się, że rozwiązali poprawnie tyle samo zadań.
Jednak liczba zadań trudnejszych rozwiązanych przez Wojtka jest równa liczbie zadań
łatwiejszych rozwiązanych przez Dankę.
Ile zadań rozwiązała poprawnie Danka a Ile Wojtek?
29 kwi 19:12
.:
łD −−− liczba poprawnych łatwych zadań Danki
tD −−− liczba poprawny trudnych zadań Danki
łW −−− liczba poprawnych łatwych zadań Wojtka
tW −−− liczba poprawny trudnych zadań Wojtka
Równania:
1. łD = tW
2. 63 − 30 = łD*2 − (10 − łD)*1 + tD*5 − (10 − tD)*2
3. 67 − 30 = łW*2 − (10 − łW)*1 + tW*5 − (10 − tW)*2
4. łD + tD = łW + tW −−−> tD = łD
co sprowadza się do układu dwóch równań z dwoma niewiadomymi
29 kwi 21:18
.:
A jeszcze łatwiej to po prostu zobaczyć ile stracili punktów od maksymalnej liczby możliwych do
zdobycia i jak tą stratę można rozdzielić pomiędzy 7 (brak +5 i dodane −2) i 3 (brak +2 i
dodane −1) punkty.
Dla ułatwienia można zauważyć, że NWD(3,7) = 1
Maks = 30 + 10*5 + 10*2 = 100
StrataW = 33
33 = 0*7 + 11*3 −−− niemożliwe, bo zadań łatwiejszych było 10
33 = 3*7 + 4*3
33 = 6*7 + (−3)*3 −−− niemożliwe, bo zadań nie może być ujemna liczba
Sprawdzamy, czy się zgadza dla drugiego dzieciaczka i gotowe.
30 kwi 11:19
...):
Danuta: 6,7
Wojtek: 7,6
2 maj 14:33
. :
6,7 przecież daje:
30 + 30 − 8 + 21 − 3 = 70 pkt
2 maj 18:33
Mila:
5*6−2*4+7*2−3*1+30=63
5*7−2*3+6*2−4*1+30=67
2 maj 20:11