.
Pi: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. Krótsza przekątna graniastosłupa
ma długość 1 i tworzy ze ściana boczna kątβ. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa.
22 kwi 19:17
. :
1. Korzystając znana ci długość przekątnej i kąt β wyznaczysz długość przekątnej ściany bocznej
2. Tworzymy układ równań.
I − − − Tw. Pitagorasa z przekatna ściany bocznej, wysokością graniastosłupa i bokiem podstawy
II − − − Tw. Pitagorasa z krótsza przekatna graniastosłupa, krótsza przekatna rombu i
wysokością graniastoslupa
III − − − Tw. Cosinusów z krótsza przekatna rombu i bokami rombu.
W 'niewiadomymi' sa:
a) długość boku podstawy
b) krótsza przekatna podstawy
c) wysokość graniastosłupa
Wiec będziesz w stanie je wyznaczyc
3. Podstawiasz do wzoru na Ppb
22 kwi 19:27
.:
nie nie ... sorki ... to robiłem dla podstawy prostkątnej ... dla rombu będzie trochę bardziej
skomplikowane
22 kwi 19:38
.:

Oznaczmy:
x −−− bok rombu
d −−− krótsza przekątna podstawy
H −−− wysokość graniastosłupa
D −−− krótsza przekątna graniastosłupa
h −−− wysokość rombu
h = x*sinα
| | sinβ | |
h = 1*sinβ −−−−> x = |
| |
| | sinα | |
1. c
2 = 2x
2(1 − cosα)
2. H
2 = D
2 − c
2 = 1 + 2x
2(cosα−1)
podstawiasz do wzoru ... za 'x' wstawiasz co wyznaczone i gotowe
22 kwi 19:52
Mila:

1)P
ABCD=a
2sinα
a
2sinα=a*h
h=asinα
BM⊥AD, BM⊥MH z tw. 3⊥
2) w ΔBMH:
h=sinβ
sinβ=asinα
=========
3) w ΔBAD:
|DB|
2=a
2+a
2−2*a
2cosα
|DB|
2=2a
2−2a
2cosα
4) w ΔBDH:
1
2=k
2+|DB|
2
k
2=1−2a
2+2a
2sinα=1−2a
2(1−cosα)
| | 2sin2β | |
k2=1− |
| *(1−cosα) |
| | sin2α | |
==================
P
b=4a*k
dokończ
22 kwi 20:59