.:

super ... teraz możesz narysować sobie
f(x)
y = |k|−3 to będą poziome linie (uwaga −−−> y ≥ −3

)
z których odczytujemy że będziemy mieli 0 , 1 lub 2 rozwiązania (w zależności od wartości k ,
szukamy tych wartości)
1. |k| − 3 = 5 −−> |k| = 8 −> k = −8 lub k = 8 (i dla takich k będzie 1 rozwiązanie)
2. |k| − 3 < 5 −−−> k ∊ (−8 ; 8) (i dla takich k będą 2 rozwiązania)
3. |k| − 3 > 5 −−−> k ∊ (−
∞ ; −8) u (8; +
∞) (a dla takich będzie 0 rozwiązań)
i teraz konstruujemy funkcję g(k):
| | ⎧ | 0 ; gdy k ∊ (−∞ ; −8) u (8; +∞) | |
| g(k) = | ⎨ | 1 ; gdy k ∊ {−8 , 8} |
|
| | ⎩ | 2 ; gdy k ∊ (−8 ; 8) | |
Taka uwaga −−− osobiście radziłbym bym (na przyszłość) przerzucić na początku te −3 na prawą
stronę i mieć:
f(x) = |x+4| − 2|1−x|
+ 3 bo wtedy łatwiej Ci będzie później odczytać wprost z
wykresu jakie wartości przyjmować będzie 'k' dla danej prostej równoległej do osi OX (bo
wtedy będzie miała y = |k| )
co też w tym zadaniu ... jako, że mamy
|k
| to duża liczba uczniów może popełnić błąd
przy określaniu przedziałów.