| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + ... + | + | = | |||||
| 4*6 | 6*8 | 8*10 | 98*100 | 100*102 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
1) = | *( | + | + | +......+ | + | ) | ||||||
| 4 | 2*3 | 3*4 | 4*5 | 49*50 | 50*51 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| 2*3 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | itd | |||
| 3*4 | 3 | 4 |
| 1 | A | B | |||
= | + | /*(n − 1)(n + 1) ułamki proste | |||
| (n−1)(n+1) | n − 1 | n + 1 |
| 1 | ||
dla n = −1: 1 = −2B ⇒ B = − | ||
| 2 |
| 1 | ||
dla n = 1: 1 = 2A ⇒ A = | ||
| 2 |
| 1 |
|
| |||||||||||||||||||||
= | − | ||||||||||||||||||||||
| (n−1)(n+1) | n−1 | n+1 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | + | + ... | |||
| (5−1)(5+1) | (7−1)(7+1) | (9−1)(9+1) |
| 1 | 1 | |||
+ | + | = | ||
| (99−1)(99+1) | (101−1)(101+1) |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | − | + | − | + | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 4 | 6 | 6 | 8 |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
+ | − | +...+ | − | + | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 8 | 10 | 98 | 100 |
|
| |||||||||||||||||||||
+ | − | =... dalej samodzielnie | ||||||||||||||||||||
| 100 | 102 |