proszę o rozwiązane
anna: okrąg został opisany na trójkącie ABC a przez punkt A poprowadzono styczną do okręgu.
Następnie poprowadzono sieczną równoległą do danej stycznej,
która przecięła boki AC i AB odpowiednio w punktach D i E .
Wykaż, że na czworokącie CDEB można opisać okrąg.
13 kwi 12:58
.:

Na mocy twierdzenia o kątach odpowiadających mamy równości kątów
∡a i
∡b.
Na mocy twierdzenia o kącie między styczną a sieczną:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4003.html
mamy kąty
∡a i
∡b
zauważmy, że ∡c = 180 − ∡a ; ∡d = 180 − ∡b
tak więc: ∡c + ∡a = 180
o = ∡d + ∡b co jest warunkiem koniecznym i wystarczającym na to, aby
na czworokącie można było opisać okrąg.
c.n.w.
13 kwi 13:17
.:
I jeszcze taka uwaga do ewentualnego 'szarpnięcia' się na udowodnienie twierdzenia między
styczną a sieczną.
Łatwo jest wykazać zależność α = 2β (górne dwa rysunki). Korzystasz z faktu, że masz tam
trójkąt równoramienny, a β = 90 − 'kąt przy ramieniu'
Wykazanie później dolnych zależności powinno być proste, wystarczy wykorzystać tw. o kącie
wpisanym i środkowym
13 kwi 13:21
anna: dziękuję bardzo
13 kwi 23:46