proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że jeśli y > 2x ≥ 0 to √4x2 + y2 + 4xy + 8x − √ 4x2 + y2 − 4xy =12x
11 kwi 08:44
.: kwestia zauważanie wzoru skróconego mnożenia:
4x2 + 4xy + y2 = (y + 2x)2
4x2 − 4xy + y2 = (y − 2x)2
więc:
√..... + 8x − √.... = √ (y + 2x)2 + 8x − √ (y − 2x)2 =
= |y+2x| + 8x − |y−2x| = // jako że y>2x to |y−2x| = y−2x // = y + 2x + 8x − (y − 2x) = 12x
c.n.w.
11 kwi 10:20
P i P :
4x2+y2+4xy=(2x+y)2
√4x2+y2+4xy=√(2x+y)2=|2x+y|
4x2+y2−4xy=(2x−y)2
√4x2+y2−4xy=|2x−y|
|2x+y|+8x−|2x−y|=12x
Teraz zastosowałbym założenie co do wartosci bezwzglednych
11 kwi 10:24
anna: dziękuję bardzo
11 kwi 17:11