Stereometria
jrr2115:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDE punkt O jest środkiem symetrii podstawy
ostrosłupa. Stosunek obwodu podstawy ABCD do sumy długości wszystkich krawędzi ostrosłupa jest
równy 1:5. Przez przekątną AC podstawy i środek S krawędzi bocznej BE poprowadzono
płaszczyznę.
Oblicz stosunek pola otrzymanego przekroju do pola podstawy ostrosłupa oraz miare kąta BSO (w
zaokrągleniu do 1∘ ). Zapisz obliczenia.
Czy AS i CS to wysokosci scian bocznych tego ostroslupa? (ramiona trojkata utworzonego przez
plaszczyzne)
1 kwi 22:45
Eta:

Z tresci zadania
Z podpowiedzi na rys. ......
dokończ
1 kwi 23:46
Mila:

1)
4a+4k− suma krawędzi ostrosłupa
4a − obwód podstawy
k=4a
AS ,CS− to środkowe , i nie są prostopadłe do BE
2) ΔACS− Δ równoramienny
OS ⊥ AC
Podpowiedź wystarczy?
1 kwi 23:50
jjr2115: Dzięki, ja rozumiem zadanie tylko właśnie dlaczego w takim razie as i cs nie są prostopadle
skoro ich ramiona tworzą kąt między sąsiednimi ścianami?
2 kwi 09:58
.:
1) ∡ASC NIE JEST kątem pomiędzy sąsiednimi ścianami.
2) z definicji −−− kąt między sąsiednimi ścianami rozumiemy jako kąt pomiędzy wysokościami
tychże dwóch ścian, natomiast ani AS ani CS nie jest wysokością odpowiadającej sobie ściany
bocznej. Byłyby tylko wtedy gdyby te ściany boczne były trójkątami równobocznymi.
2 kwi 10:18
jjr2115: Dziękuję
2 kwi 11:29
.:
I jeszcze jedna sprawa −−− nawet gdyby ∡ASC był kątem pomiędzy ścianami bocznymi, to tenże kąt
nie mógłby wynosić 90o.
Zauważ, że mamy dwa trójkąty równoramienne: ΔABC który jest prostokątny i ΔASC.
Oba te trójkąty posiadają tą samą podstawę AC.
Gdyby ΔASC był prostokątny, to by oznaczało, że są to identyczne trójkąty czyli |AB| = |AS|
= |CS| = |BC|
A powyższe jest niemożliwe gdy AS jest wysokością ściany bocznej (bo wtedy ΔABS jest
prostokątny, więc |AS| < |AB| <−−− i tu masz sprzeczność)
2 kwi 11:49
.:
Powyższe rozumowanie argumentuje: 'dlaczego kąt pomiędzy ścianami bocznymi w ostrosłupie
prawidłowym czworokątnym NIGDY nie będzie równy 90o'.
2 kwi 11:54