Charakterystyki liczbowe relacji równoważności - Matematyka Dyskretna
...: Zadanie:
Rozważamy relację równoważności R na zbiorze Z8 x Z8 zadaną jako:
(k,l) R (m,n) <=> k*n = m*l.
Dopasować liczbowe charakterystyki relacji R.
Witam, potrzebuje pomocy z powyższym zadaniem. Na starcie przyjmuje się, że relacja jest
równoważna, więc tego nie trzeba udowadniać. Trzeba wyznaczyć liczbę elementów zbioru
ilorazowego Z8 x Z8/R, i liczbę elementów najliczniejszej i najmniej licznej klasy.
Wyszło mi, że najmniej liczne to [49] = [1] = 1, a najliczniejsza to [0] = 8. Nie mogę sobie
jednak poradzić z policzeniem liczby elementów zbioru. Proszę o naprowadzenie jak to można
policzyć
30 mar 20:58