Trójkąt równoboczny
Olo: W trójkącie równobocznym abc poprowadzono wysokość CD i zaznaczono na niej punkt e taki że CE
do ED jest 1:4 prosta AE przecina bok BC w punkcie F wykaż że FB =8/9 AB
30 mar 20:22
Eta:

Dwa razy z tw. Talesa : oznaczenia na rys.
dodaj odpowiedni komentarz ......
to |AB|= 9c i |BF|=8c
i mamy tezę:
==========
30 mar 20:40
Olo: Dziękuję. Czyli stara prawda znów się sprawdziła. Jak nie wiesz jak zrobić zadanie z geometrii
szukaj trójkątów podobnych.
30 mar 20:45
Eta:
30 mar 20:50