Stereometria
Natalia: Hej, nie rozumiem dlaczego w tym pierwszym zadaniu jak mamy kosinus kąta alfa to (mam nadzieję
że dobrze to wytłumaczę) jak mamy kąt alfa to on jest kątem między sąsiednimi bokami no i te
proste co tworzą ten kąt są wysokościami tych trójkątów które jako ściany boczne tworzą ten
kąt alfa między sobą, więc te ramiona są prostopadłe, a moje pytanie brzmi czemu w drugim
zadaniu tego kąta prostego nie ma i nie można liczyć boku utworzonego trójkąta przez
płaszczyznę z Pitagorasa dlatego że nie ma tego kąta prostego?
Zad 1
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym wszystkie krawędzie mają równą długość.
Zaznacz na rysunku kąt utworzony przez dwie sąsiednie ściany boczne tego ostrosłupa i oblicz
kosinus tego kąta.
Zad 2
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędź podstawy ma długość a i krawędź
boczną jest od niej dwa razy dłuższa. Oblicz cosinus kąta między krawędzią boczną i krawędzią
podstawy ostrosłupa. Narysuj przekrój ostrosłupa płaszczyzną przechodząca przez krawędź
podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej i oblicz pole tego przekroju.
28 mar 00:25
Mila:

1) W pierwszym zadaniu chodzi o kąt dwuścienny.
2) W drugim zadaniu chodzi o kąt płaski. ( między dwoma krawędziami)
28 mar 17:06
Natalia: aha matko dobra dziękuję ci ślicznie
28 mar 19:20
Natalia: hm tylko w sumie bardziej mi chodziło o to czemu kąt CES nie jest prosty? ten na twoim rysunku
28 mar 19:26
Mila:

CE jest środkową , CE nie jest wysokością w tym Δ
SF⊥AC , SF jest środkową i wysokością, możesz obliczyć jej dł. z tw. Pitagorasa.
Na rys. z 17: 06
DS ⊥BC
28 mar 22:22