Planimetria
Patrycja: Zadanie
Odcinek lączący srodki ramion trapezu ma długość 8 cm. Oblicz obwód trapezu wiedząc, że wpisano
w niego okrag. Do każdego zadania wykonaj rysunek poglądowy wraz z oznaczeniami wykorzystanymi
do rozwiązania zadania.
26 mar 17:48
Saizou :

1) odcinek łączący środki ramion trójkąta to średnia arytmetyczna długości podstaw, zatem
2) warunek wpisania okręgu w czworokąt: a+b = c+d, zatem c+d = 16
3) obwód = a+b+c+d = 16+16 = 32
26 mar 21:47
Patrycja: A skąd mamy środki ramion trójkąta jak tu jest trapez? I skąd jest to twierdzenie? Chyba w
karcie wzorów go nie ma..
26 mar 23:16
Patrycja:
27 mar 09:33
Patrycja:
27 mar 10:19
. : Tam miało być trapezu

A ten fakt warto zapamiętać lub zastanowić się chwilę jakby to można było udowodnic
27 mar 10:46
Patrycja: No właśnie nie rozumiem zależności skąd się wzięła, nie widzę jej w karcie wzorow ani chyba też
w książce, nie umiem jej też wyprowadzic
27 mar 11:00
Mila:

EF || AB
EF || DC
|ES|=e− odcinek łączący środki boków ΔABD:
|SF|=f − odcinek łączący środki boków ΔDCB
1) Z podobieństwa: ΔESD∼ΔABD
analogicznie:
stąd:
27 mar 14:48
Patrycja: Dziękuję
27 mar 15:13