udowodnij, ze ...
Sonia: Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu, kompletnie nie wiem jak sie za nie zabrac. Jestem w 8
klasie.
udowodnij ze liczba 344 − 34 jest podzielna przez 10
26 mar 09:27
bartek: =340(34−1)=340*80=340*8*10 = k*10, k∊Z ckd
26 mar 09:52
Sonia: ale jak wymnoze ten nawias to wychodzi 344−340 , a w zadaniu jest 34
26 mar 09:58
. :
= 34(340 − 1) dalsze rozpisywanie nie jest aż tak konieczne
Najwazniejsze to zauważyć że 340 = (34)10 = 8110
A liczba naturalna posiadająca ostatnia cyfrę 1 podnoszona do jakiejś naturalnej potęgi da w
wyniku liczbę której ostatnia cyfra będzie cyfra 1.
Wiec 8110 przy dzieleniu przez 10 daje resztę 1
Wiec....
26 mar 10:11
Sonia: rozumiem

!
baaardzo dziekuje
26 mar 10:23
Jolanta:
344−34=34(340−1)=81*((320−1)(320+1)=81*((34)5−1)((34)5+1)=81(815−1)(815+1)=
=(815−1)*k
Liczba 815 ma ostatnią cyfre1 czyli liczba 815−1 ma ostatnią cyfrę 0 Liczby z ostatnia
cyfra 0 są podzielne przez 10. Zatem możemy napisać 815−1=10*m
344−34=10*m*k. Iloczyn liczb ,z których jedna jest 10 dzieli się przez 10
27 mar 23:44