| x√3 | ||
1/ h= | ||
| 2 |
| √3 | ||
3/ w= h−u= | (x−8) | |
| 2 |
| x | x−2 | |||
i | −1= | |||
| 2 | 2 |
| x−2 | √3 | |||
z tw. Pitagorasa : 72=( | )2+[ | (x−8)]2 | ||
| 2 | 4 |
| √3 | |
w nawiasie kwadratowym. | |
| 2 |
II sposób:
h=4√3, |CF|=8, |GF|=3
W ΔGFB: x>8
72=9+(x−8)2−2*3(x−8)*cos(120o)
x2−13x=0
x=13 lub x=0∉D
| 1 | ||
PΔCGF= | *4√3*3=6√3 | |
| 2 |
| 1 | |
hf*8=6√3 | |
| 2 |
| 3 | ||
hf= | √3, hf dzieli BC na połowy, | |
| 2 |
| 3 | ||
72=( | √3)2+(x/2)2 | |
| 2 |
| x | 13 | ||
= | |||
| 2 | 2 |