zadanie
david888: W basenie na pływalni o godzinie 12:00 znajdowało się dokładnie 6 kobiet i 10 mężczyzn.
Spośród wszystkich osób wylosowano dwie, które opuściły basen.
Oblicz, ile kobiet powinno wejść do basenu przed godziną 12:00 tak, aby w chwili
losowania dwóch osób, prawdopodobieństwo wylosowania osób tej samej płci
było równe prawdopodobieństwu wylosowania osób płci przeciwnej.
20 mar 23:49
.:
czyli mamy do rozwiązania równanie:
| 10*9 + x*(x−1) | | 10*x | |
| = 2* |
| |
| (x+10)*(x+9) | | (x+10)*(x+9) | |
gdzie lewa strona to prawdopodobieństwo wylosowania dwójki ludzi tej samej płci, a z prawej że
będzie to mieszanka.
Ewentualnie można też rozwiązać równanie:
| | 10*x | | 1 | |
2* |
| = |
| bo w końcu mamy tylko dwie opcje: |
| | (x+10)*(x+9) | | 2 | |
a) wybrańcy są tej samej płci,
b) wybrańcy są różnej płci.
| | 1 | |
A skoro ma zajść (a) = (b) , to oznacza, że (a) = (b) = |
| |
| | 2 | |
21 mar 10:20
Min. Edukacji: Najlepiej zamknąć ten basen, kto wymyślą takie zadania i po co
21 mar 16:19
Użytkownik6393: A co jest nie tak w tym zadaniu?
22 mar 15:53
Min. Edukacji: To, ze jest nierealne, kto przeprowadza jakies losowania na basenie
22 mar 21:56
:
odp: Do basenu przed 12:00 może wejść dowolna ilość kobiet, lecz nie mniejsza od 6. Ważne, aby
w samo południe pozostała z nich jedynie szóstka.
23 mar 10:00
.: to je wymień
25 mar 09:37
Mila:
kerajs, Twoich wpisów nie kasuję, cokolwiek napiszesz, jeśli komuś nie pasują,
niech sobie radzi sam.

pozdrawiam.
25 mar 16:55
Min. Edukacji: Wszystko zostało po cichutku wyczyszczone, piszący pewnie na wszelki wypadek zablokowany
żeby nie mogl sie odszczekać, a przecież nie napisał nic co łamaloby zasady netetykiety.
Próbował tylko problem sprowadzić do absurdu co jest jednym ze sposobów erystyki. Nie
pozdrawiam.
28 mar 22:36
daras: To forum juz od dawna umiera.
30 mar 12:31