Równanie stycznej.
Aga: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=−x4+2x3−4x2+24x+35 dla każdej liczby
rzeczywistej x.
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie (x0,44), gdzie x0 jest
liczbą całkowitą.
19 mar 22:02
wiqtarsiaq: f(x)=−x4+2x3−4x2+24x+35 dla (x0, 44)
1. Znaleźć x0 dla y=44 − metoda prób i błędów, zaczynając od podstawienia np. 1 za x,
potem 2,3 itd. aż 44=44
f(3)
44=−34+2*33−4*32+24*3+35
44 = −81 + 54 − 36 + 72 + 35
44 = 44
x0 = 3
2. policzyć pochodną i podstawić 3 = x
f(x) = −4x3+2*3x2−4*2x+24
f(3) = −4*33+2*3*32−4*2*3+24
f(3) = −108 +54 = −54
−54 = a
3. podstawić pod wzór stycznej
y = a(x−x0) + f(x0)
y = −54(x−3) + 44
y = −54x + 163 + 44
y = −54x + 206
19 mar 23:40
Mila:
f(x)=−x4+2x3−4x2+24x+35
−x4+2x3−4x2+24x+35=44
−x4+2x3−4x2+24x−9=0
x0∊C
f(3)=−81+2*27−4*9+24*3+35=44
f'(x)=−4x3+6x2−8x+24
f'(3)=−54
s: y=−54(x−3)+44
19 mar 23:42