objętość stożka
julia363: Objętość stożka ściętego można wyrazić wzorem
V=1/3∙π∙h∙(R2+R∙r+r2 )
gdzie
R – promień podstawy stożka
r – promień mniejszej podstawy, powstałej po ścięciu stożka
h – wysokość stożka ściętego.
Stożek o promieniu podstawy 9 ścięto, oraz otrzymano nowy stożek o tworzącej
długości 10. Cosinus kąta między tworzącą stożka ściętego a promieniem dolnej podstawy
w przekroju osiowym jest równy 3/5.
Oblicz objętość stożka ściętego.
19 mar 21:50
Mila:
x=1
h=4
r=9−3=6
dokończ
19 mar 23:18
Aga: 228pi czy 312pi?
20 mar 13:46
Aga: dlaczego zalozyles, ze rowno w polowie scieto stozek?
20 mar 13:48
. :
Miła tego nie założyła, po prostu zrobiła rysunek który mógłby to sugerować.
Przecież wyszło r=6, a R=9 więc nie przecięli w połowie tylko w 2/3.
20 mar 13:56
. :
| | 1 | |
Vscietego = |
| π * ( 12*92 − 8*62) = 228π |
| | 3 | |
20 mar 13:59
Mila:
Rysunek nie przedstawia właściwej proporcji, jest orientacyjny,
po obliczeniach widzisz, że tworząca stożka ABS
ma długość 15 i jest tak , jak napisano 13:56.
20 mar 14:41
Aga: ale ta tworząca równa 10 to jest tego stożka ściętego
20 mar 23:09
Aga: bo się odpowiedź nie zgadza
20 mar 23:10
Mila:
A jaką masz odpowiedź? z treści zrozumiałam, że 10 to długość odciętego stożka, jak na
rysunku.
Jeżeli 10 to długość tworzącej stożka ściętego, to rozwiązanie jest podobne.
Wtedy : |EB|=6, r=3,h=8.
Policzysz sama? Czy napisać?
21 mar 00:03
. :
Pisze 'nowy stozek' − − − co ja także odczytałem jako to, że ta cześć odcinania ma taką
tworząca.
21 mar 10:16
Użytkownik6393: 312pi, tworząca 10 to jest tego stożka ściętego, trochę polecenie mylące
22 mar 15:56
julia363: 10 to tworzaca tego nowego stozka scietego! i wtedy wychodza inne wyniki, czy ktos sprawdzi
jaka odpowiedz mu wychodzi
25 mar 21:37
Mila:
Podstaw do wzoru.
R=9,r=3,h=8
V=312π
25 mar 22:08