matematykaszkolna.pl
geometria ~pier: rysunekw trójkącie abc ac=b bc=a z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta która przecieła bo ab w punkcie d wykaż ze cd=2abcosαa+b dochodzę do momentu w którym otrzymuje ze wzoru na pole CD=α
15 mar 10:51
~pier: rysunekw trójkącie abc ac=b bc=a z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta która przecieła bo ab w punkcie d wykaż ze cd=2abcosαa+b dochodzę do momentu w którym otrzymuje ze wzoru na pole CD=2ab0,5cosαa+b i teraz co z tą 12cosα, proszę nie dzilić ok już wszystko jasne, olśnienie, nie robcie
15 mar 10:53
~pier: a jednak nie emotka 2X12cosα to nie cosα. Jak zrobić stosując {1}{2}α , bo jak kat podzielę na α i α to czywiście wychodzi, ale przecież dwusieczna ma podzielić α na pół
15 mar 11:16
.: rysunek na przyszłość ... wierzchołki zaznaczamy dużymi literami, aby nie było czegoś takiego: ab = c ; bc = a bo widząc coś takiego można pomyśleć że chodzi: a*c = b ; b*c = a na jakie POLE CD CD do odcinek
15 mar 11:23
.: a czym tu jest α nie zaznaczyłeś gdzie ten kąt leży ... a według przyjętych wytycznych oznaczeń, kąt α winien leżeć przy wierzchołku A
15 mar 11:24
~pier: liczę pole adc potem dcb oraz pole abc i przyrównuję te sumy z tym głównym tylko że jak dzielę kąt no właśnie nie na alfa i alfa tylko 1/2 alfa i 1/2 alfa to na końcu mam 2ab0,5cosαa+b
15 mar 13:52
. : A możesz podać DOKŁADNĄ tresc zadania? Bo nadal − − − treść zadania nie mówi nam który kąt jest kątem α
15 mar 14:27
~pier: rysunektrójkąt abc w którym ac=b bc=a i kąt acb=α z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta która przecięła bok ab w punkcie d. wykaż że cd=2abcosαa+b
15 mar 15:04
~pier: licze sumy pol adc=1/2cd*b1/2sinα analogicznie w trojkacie dbc dodaje i przyrównuje do pola z tego samego wzoru w abc i zostaje {1}{2} cosα
15 mar 15:07
. : Taka jest DOKLADNIE treść zadania czy Ty tak ja interpretujesz? Dodatkowo − czytaj ze zrozumieniem co się Tobie pisze Zapis: cd*b nie oznacza |CD|*b a to właśnie chciałeś zapisać.
15 mar 15:40
. : A α to na bank jest ∡ACD = ∡DCB
15 mar 15:41
Eta: rysunek
 ab ab 
P(ΔABC)=

*sin(2α)=

*2sinαcosα
 2 2 
P= absinα cosα
 bd ad 
P1=

sinα P2=

sinα
 2 2 
P=P1+P2 to
 dsinα 
absinαcosα=

(a+b)
 2 
2ab cosα= d(a+b)
 2ab cosα 
d=

a+b 
================ c.n.w.
15 mar 17:28
~pier: Eta tak własnie robię tylko dlaczego zapisujesz kąt acd jako alfa, a ja zapisuję jako 12 przeciez to to samo, ale na koniec własnie pojawia się problem bo jest ta 12 i problem mam z zamianą tego cos12 α
15 mar 18:02
. : Czy dojdzie w końcu do Ciebie − − − − podaj ORYGINALNA treść zadania. Na 99.999999% źle interpretujesz treść zadania.
15 mar 18:06
Eta:
 2ab cosα 
Jeżeli |∡ACB|=2α to |CD|=

a+b 
 2ab cos(α/2) 
Jeżeli |∡ACB|=α to |CD|=

a+b 
Sękw tym,że Powinno być w/g poprawnych oznaczeń
 2abcos(γ/2) 
|∡ACB|=γ wykaż,że |CD|=

a+b 
 2abcosγ 
lub jeżeli |∡ACB|=2γ to wykaż,że |CD|=

a+b 
i tyle w tym temacie
15 mar 18:16
~pier: dzięki Eta (jak zawsze NAJCUDOWNIEJSZA OSOBA!) jest tak jak napisałam trójkąt abc w którym ac=b bc=a i kąt acb=α z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta która przecięła bok ab w punkcie d. wykaż że cd=2abcosαa+b czyli musi bład powinno być 2α albo α tak jak napisali ale finalnie zostani0,5cosα zadanie było proste, tylko moje pytanie dotyczyło czy na końcu w przypadku tej połowyα cos można by zrobić, zeby wyszło cosα emotka
16 mar 09:47