geometria
~pier:

w trójkącie abc ac=b bc=a z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta
która przecieła bo ab w punkcie d wykaż ze cd=
2abcosαa+b
dochodzę do momentu w którym otrzymuje ze wzoru na pole CD=α
15 mar 10:51
~pier: rysunekw trójkącie abc ac=b bc=a z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta
która przecieła bo ab w punkcie d wykaż ze cd=2abcosαa+b
dochodzę do momentu w którym otrzymuje ze wzoru na pole CD=2ab0,5cosαa+b i teraz co z tą
12cosα, proszę nie dzilić
ok już wszystko jasne, olśnienie, nie robcie
15 mar 10:53
~pier: a jednak nie

2X
12cosα to nie cosα. Jak zrobić stosując {1}{2}α , bo jak kat podzielę na
α i α to czywiście wychodzi, ale przecież dwusieczna ma podzielić α na pół
15 mar 11:16
.:

na przyszłość ... wierzchołki zaznaczamy dużymi literami, aby nie było czegoś takiego:
ab = c ; bc = a
bo widząc coś takiego można pomyśleć że chodzi: a*c = b ; b*c = a
na jakie POLE CD

CD do odcinek
15 mar 11:23
.:
a czym tu jest α

nie zaznaczyłeś gdzie ten kąt leży ... a według przyjętych wytycznych
oznaczeń, kąt α winien leżeć przy wierzchołku A
15 mar 11:24
~pier: liczę pole adc potem dcb oraz pole abc i przyrównuję te sumy z tym głównym tylko że jak dzielę
kąt no właśnie nie na alfa i alfa tylko 1/2 alfa i 1/2 alfa to na końcu mam 2ab0,5cosαa+b
15 mar 13:52
. : A możesz podać DOKŁADNĄ tresc zadania?
Bo nadal − − − treść zadania nie mówi nam który kąt jest kątem α
15 mar 14:27
~pier:

trójkąt abc w którym ac=b bc=a i kąt acb=α z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta która
przecięła bok ab w punkcie d. wykaż że cd=
2abcosαa+b
15 mar 15:04
~pier: licze sumy pol adc=1/2cd*b1/2sinα analogicznie w trojkacie dbc dodaje i przyrównuje do pola z
tego samego wzoru w abc i zostaje {1}{2} cosα
15 mar 15:07
. :
Taka jest DOKLADNIE treść zadania czy Ty tak ja interpretujesz?
Dodatkowo − czytaj ze zrozumieniem co się Tobie pisze
Zapis: cd*b nie oznacza |CD|*b a to właśnie chciałeś zapisać.
15 mar 15:40
. :
A α to na bank jest ∡ACD = ∡DCB
15 mar 15:41
Eta:
| | ab | | ab | |
P(ΔABC)= |
| *sin(2α)= |
| *2sinαcosα |
| | 2 | | 2 | |
P= absinα cosα
| | bd | | ad | |
P1= |
| sinα P2= |
| sinα |
| | 2 | | 2 | |
P=P
1+P
2
to
| | dsinα | |
absinαcosα= |
| (a+b) |
| | 2 | |
2ab cosα= d(a+b)
================
c.n.w.
15 mar 17:28
~pier: Eta tak własnie robię tylko dlaczego zapisujesz kąt acd jako alfa, a ja zapisuję jako 12
przeciez to to samo, ale na koniec własnie pojawia się problem bo jest ta 12 i problem
mam z zamianą tego cos12 α
15 mar 18:02
. :
Czy dojdzie w końcu do Ciebie − − − − podaj ORYGINALNA treść zadania.
Na 99.999999% źle interpretujesz treść zadania.
15 mar 18:06
Eta:
| | 2ab cosα | |
Jeżeli |∡ACB|=2α to |CD|= |
| |
| | a+b | |
| | 2ab cos(α/2) | |
Jeżeli |∡ACB|=α to |CD|= |
| |
| | a+b | |
Sękw tym,że
Powinno być w/g poprawnych oznaczeń
| | 2abcos(γ/2) | |
|∡ACB|=γ wykaż,że |CD|= |
| |
| | a+b | |
| | 2abcosγ | |
lub jeżeli |∡ACB|=2γ to wykaż,że |CD|= |
| |
| | a+b | |
i tyle w tym temacie
15 mar 18:16
~pier: dzięki Eta (jak zawsze NAJCUDOWNIEJSZA OSOBA!) jest tak jak napisałam trójkąt abc w którym
ac=b bc=a i kąt acb=α z wierzchołka c poprowadzono dwusieczną kąta która
przecięła bok ab w punkcie d. wykaż że cd=
2abcosαa+b czyli musi bład powinno być 2α albo
α tak jak napisali ale finalnie zostani0,5cosα
zadanie było proste, tylko moje pytanie dotyczyło czy na końcu w przypadku tej połowyα cos
można by zrobić, zeby wyszło cosα
16 mar 09:47