trapezik z okregiem stosunek 21
kubaszz: W trapez ABCD wpisano okrąg. Z punktu C poprowadzono wysokość trapezu, która przecina bok |AB|
w punkcie E takim, że |AE|/|EB| =1/2 oraz tworzącym z puntem D trójkąt równoramienny o
wspólnej długości z ramieniem |AD| trapezu.
Wykaż, że PABCD/PADE =21.
14 mar 21:53
nick:
15 mar 07:06
.:

Oto chodzi
15 mar 11:51
kubaszz: chodzi o to, ze odcinek AD jest rowny odcinkowi DE, czyli trojkat ADE jest rownoramienny. na
twoim rysunku AD to a, wiec DE to tez a, natomiast DC (u ciebie h) nie jest rowne temu h co
CE, czyli to h na gornej podstawie to jakis bok rozny od h trapezu
17 mar 17:06
.:

P
AED = x*h
| | 6x+x | |
PABCD = |
| *h = 3.5x*h |
| | 2 | |
Tak to moim zdaniem wygląda ... a fakt, że jest to trapez opisany na okręgu nie jest w ogóle
wykorzystywany w zadaniu.
PS. Wiesz skąd wiem, że górna podstawa trapezu ma długość
x
17 mar 20:36
Mila:
Dobrze byłoby, abyś napisał dokładnie treść zadania.
17 mar 21:03